Středočeský Kramerius ocení laické knihovníky

Knihobudka v Týnci nad Sázavou
 

Soutěž „Středočeský Kramerius“ vyhlašuje Středočeský kraj  letos počtvrté. Má motivovat a podpořit neprofesionální knihovníky a ocenit ty nejúspěšnější z nich.

„Je to alespoň symbolické gesto, kterým můžeme podpořit jejich mnohdy letitou dobrovolnou činnost, která z jejich knihovny udělala živé kulturní centrum obce,“ uvedl hejtman kraje Miloš Petera (ČSSD).

Kritéria soutěže

Václav Matěj Kramerius

Hodnotí se přístup do knihovny pro seniory a handicapované, otevírací doba a podpora obce. Dále pak znalost a odbornost knihovníka, jeho zájem o sebevzdělávání, spolupráce se školami, motivační programy pro čtenáře, webové stránky, počet vypůjčených knih, velikost a přírůstek knižního fondu, vzhled knihovny, vývoj počtu čtenářů nebo počet akcí. 

Václav Matěj Kramerius (1753 - 1808) byl český spisovatel, nakladatel a novinář. Založil první zcela české nakladatelství. 

Odměna za spolupráci

Finanční odměna pro každého oceněného knihovníka činí 4 000 korun. „Soutěž má motivovat knihovníky neprofesionálních knihoven k aktivní činnosti a spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Kladně a regionálními knihovnami.  Obecní knihovny mají být komunitním centrem pro setkávání občanů, pořádání kulturních akcí a volnočasové aktivity pro dospělé a děti,“ uvedl radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

 

Většina knihovníků jsou dobrovolníci

Ve  Středočeském kraji je podporováno více než 800 knihoven, ale z toho je asi 700 knihoven neprofesionálních. Službu v nich zajišťuje neprofesionální knihovník – dobrovolník, jen za minimální odměnu. 

Hlavní knihovna je v Kladně

Odborná a metodická pomoc, vzdělávání knihovníků a zápůjčky knih z výměnného fondu jsou hrazeny z rozpočtu Středočeského kraje. Zajišťuje je Středočeská vědecká knihovna v Kladně a čtyři pověřené knihovny: Městská knihovna Benešov, Knihovna Města Mladá Boleslav, Městská knihovna Kutná Hora a Knihovna Jana Drdy v Příbrami.