Petrův zdar! Z prostředí rybářských závodů

Kapra obecného naleznete prakticky na všech kontinentech
 

Projít neslyšně okolo, případně se na chvíli zastavit a počkat na výsledek vrcholícího boje mezi rybou a jejím lovcem. Až do soboty to byly mé jediné zkušenosti...

O něco hlubší průpravu do rybářského světa mi poskytli až členové místní organizace Rybářského svazu v Mnichovicích. Společně s nimi jsem se zúčastnil rybářských závodů na rybníce Božkov (tedy jen jako pozorovatel...).

 

Božkovský rybník naleznete na samém konci Mnichovic. Přejdete ze silnice mezi zahradami rodinných domů, posléze přejdete na štěrkem vysypanou cestu, než se vám otevře pohled na asi dva hektary udržované vodní plochy. K dosažení naprostého rybářského ráje ubírá jen hukot z nedaleké dálnice. Ten je však, jak jsem se později dozvěděl, vynahrazen zarybněností rybníka.

 

Před závodem

Jedním z prvních kroků sobotního sportovního klání bylo rozlosování míst pro dopolední a odpolední část závodů. „Ryby mají denní fáze, kdy se pohybují. Pohybují se i podle větru, který fouká potravu určitým směrem. Například, když vítr odfukuje potravu k hrázi, budou tam i ryby. Když svítí sluníčko, stěhují se blíže přítoku, kde je mělčeji,“ vysvětluje nezbytnost losování hospodář mnichovických rybářů Tomáš Králík.

 

Místní organizace Rybářského svazu v Mnichovicích sdružuje přes 250 členů

 

Následovalo vybalení rybářského náčiní, nasazení připravené návnady na háček a krátce po deváté hodině i první nahození. „Božkovský rybník je chovný rybník. Navíc v kraji vyhlášeným. Jeho majitelem je Středočeský územní svaz, který jej zarybňuje jedenkrát za 14 dní,“ rozptýlil už předem mé obavy z nedostatku „lovené zvěře“ a tím i fotografického materiálu Tomáš Králík.

 

Honba za vítězným kusem

„Nejvíce tu máme kaprů. Dále je tu amur, aby likvidoval vodní porost. Jsou tu i bílé ryby, to jest plotice a perlín. Rybáři mohou vylovit i lína,“ seznámil mě hospodář se zdejšími obyvateli, které jsem měl už zakrátko poznat naživo.

 

Snad budoucí aspirant na titul největší ryba v rybníce. Prozatím měl 20 centimetrů

 

„Na kapry jsem si připravil krmítkovou směs a kukuřici,“ poskytl mi ještě před začátkem závodů jeden z rybářů hned dvě důležité informace. Z jedné věty jsem pochopil nejen alchymii jeho zvolené návnady, ale i s jakým druhem úlovku se asi dnes nejčastěji setkám. Přestože jsem za celé čtyři hodiny viděl spousty ryb, jednalo se skutečně jen o Kapra obecného.

 

Vítězové

Na krmítkovou směs chytal i pozdější vítěz René Šulc, který ovládl soutěžní kategorii v součtu délek nachytaných ryb. Z vod rybníka jich vytáhl padesát osm, o souhrnné délce 8,47 metru. Druhým vítězem závodu se stal Radek Lehovec, který předčil ostatní rybáře v soutěži o největší rybu. Tou se stal nakonec kapr o délce 53 centimetrů. Pokud se chystáte do Mnichovic k božkovskému rybníku, prozradím vám, že vítěz vsadil na jednoduchou a všem dostupnou návnadu. Na háček totiž navlékal uvařené kousky brambor.

 

S 52 centimetry byl tenhle kapr druhou největší rybou vytaženou toho dne z rybníka

 

Spokojenými mohli být ale všichni zúčasnění rybáři. „Závody na Božkově se konají jen jedenkrát ročně. Důležité je především se sejít a pokecat s kamarády,“ upřesnil Tomáš Králík, jaký hlavní účel sportovní akce měla.

 

Já děkuji mnichovickým rybářům za poskytnutou exkurzi do rybářského světa a hezky strávené sobotní dopoledne. Děkuji i za párek s chlebem a hořčicí, který jsem jako všichni ostatní dostal během půlhodinové přestávky.

Klíčová slova: