Když pes napadne člověka

To, že pes napadne člověka, může mít nejrůznější příčiny, a ty je třeba odhalit
 

Co s tím? Kde se stala chyba? Na tuto a další otázky odpovídá zkušená etoložka MVDr. Hana Žertová.

Když pes pokouše člověka, měla by se vždy hledat příčina, aby se dalšímu pokousání dalo předejít. Žádný pes nekouše lidi „jen tak“, protože ho to baví. Nejčastěji psi koušou ze strachu ve chvíli, kdy se cítí ohroženi a nemají kam ustoupit. Proto je častá agrese při česání, stříhání, ošetřování ran apod., zvláště je-li pes pevně držen.

Ze strachu

Ale psi mohou mít strach i z pouhého přiblížení cizí osoby, z doteku, z pokusu o zdvihnutí, z jakékoli manipulace, zvláště pokud takovouto manipulaci doprovází hrozba nebo tělesný trest. Čím menší prostor a čím menší šance na únik, tím větší je pravděpodobnost agrese.

Z bolesti

U starších psů může být příčinou agrese bolest. Například pes trpící artrózou kloubů, která mu způsobuje velkou bolest při vstávání, bude vrčet na člověka, který ho nutí vstát a odejít jinam. Pes, který trpí chronickým zánětem zevního zvukovodu, chňapne po ruce, která ho chce pohladit po hlavě.

Protože je bit

Někdy je agrese naučená. Pes učinil zkušenost, že v určité situaci jej vždy čeká nepříjemnost, a snaží se tomu vyhnout. Například někteří psi začnou vrčet při vyslovení věty „Co to bylo!?“, protože poté obvykle přichází výprask.

Trpí poruchou chování

Ale psi mohou vykazovat i nějakou poruchu chování, například mají přehnané majetnické nebo teritoriální sklony, nebo dokonce poruchu osobnosti, to znamená, že vykazují nenormální psí chování. S takovými psy je třeba zacházet velmi opatrně.

Rozkrýt správně příčiny pokousání dokáže jen odborník. Takže nešlo-li jen o jedno náhodné nedorozumění, kdy pes kousl, měl by se majitel obrátit na odborníka.

Klíčová slova: