Léčivé řízky, aneb zajímavosti ze světa tajemných hub

Když se houbami nechcete léčit, tak si z nich udělejte řízky. z pýchavky klidně!
 

Příroda je zázračná a mnohdy si neuvědomujeme, co všechno nám nabízí k využití. V této oblasti se učíme od starověkých lékařů, kteří si věděli rady s mnohými potížemi nejen středního a vyššího věku. S některými houbami, které u nás rostou, anebo se dají koupit, to můžeme zkusit i my. 

Houby si můžeme usušit, napráškovat (návod najdete v tomto článku, nebo v knize Léčivé houby podle bylináře Pavla od Pavla Váni),

V zimě jako housenka

Rostla ve výšce okolo 5000 metů nad mořem a čínští lékaři ji sbírali po staletí; housenice čínská vypadá v létě jako tráva a v zimě jako housenka. Teď už se pěstuje uměle a má před sebou velkou budoucnost. Už teď se ví, že prodlužuje život, reguluje imunitu, působí antibioticky dokonce i proti zlatému stafylokokovi (ten se léčí velmi obtížně), upravuje srdeční arytmii, zvyšuje produkci pohlavních hormonů, takže pomáhá při impotenci. Výčet jejích skvělých účinků je bohatý.

Proti kapavce

Choroš oříš je u nás vzácný, ale v Číně znají jeho účinky už 2000 let, například proti kapavce, proti průjmům a otokům. 100 g této usušené houby obsahuje 6,6 gramů minerálních látek, přes 45 g vlákniny, proteiny a řadu dalších významných složek.

Na stromě s oběšencem

Pověst praví, že první exemplář byl prý nalezen na stromě, na němž se oběsil biblický Jidáš. Tuto houbu známe i u nás a používá se nejčastěji do čínské kuchyně.

Usušení Jidášovo ucho; účinky této houby popisuje i Petr Matthioli ve svém Herbáři

Jidášovo ucho pomáhá například při hemoroidech, při srdečních bolestech a při vysokém tlaku, stimuluje imunitu a regeneruje vlasy a pleť; před lety z ní zkoušeli vyrobit pleťové krémy.

Posiluje plodnost

Ve východní medicíně je nepostradatelná a už prý 4000 let používaná lesklokorka lesklá. Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, pomáhá při zánětech kloubů a ledvin, při astmatu, při nádorových onemocněních a také údajně posiluje plodnost. Právě tato houba je součástí mnoha nových podpůrných prostředků.

Antiafrodiziakum

Vatovec obrovský neboli pýchavka může mít až 20 kilo, když máme štěstí, v dobrých podmínkách vyroste už prý za 9 dnů. I tato houby jako prakticky všechny, o nichž píšeme, obsahuje mnoho důležitých minerálů. Pomáhá při kopřivce, při krvácení, při potížích v klimakteriu – a pozor, působí jako antiafrodiziakum.

České antibiotikum

Jako z mléčného skla vypadá slizečka porcelánová. Roste v listnatých a smíšených lesích na dubových kmenech. U nás z ní bylo izolováno původní české antibiotikum (mucidermin), které se používá zevně při různých kožních plísňových onemocněních. Podle amerických výzkumů má tato houbička cytostatické účinky.

Klíčová slova: