Porodnice v Praze a okolí. Co v nich maminky zažily?

Za nadstandardní pokoj si v porodnici v Podolí připlatíte del kategorie pokoje od 1000 Kč do 2700 Kč na den
 

Připravili jsme pro vás seriál, kde se vám budeme snažit přiblížit prostředí a péči jednotlivých zařízení prostřednictvím přímých zkušeností maminek.

Špatnou zprávou hned na začátek je to, že pražské porodnice jsou stále kapacitně přeplněné. Ani vyžadovaná včasná registrace není zárukou toho, že se vám podaří rodit tam, kde jste vedená. Nejinak je to i v nejvytíženější porodnici – Ústavu péče o matku a dítě v Praze Podolí, které se budeme věnovat jako první.

Registrace pouze on-line

K tomu, abyste mohla rodit v této porodnici, je nutné se zaregistrovat pomocí on-line formuláře již ve 14 týdnu těhotenství, denní limit je 12 maminek. Formulář je přístupný od 8 do 24 hodin. Své zkušenosti s registrací do této porodnice má maminka Andrea, která zde rodila všechny své tři dcery. „První dceři je 7 let, druhé 2 roky a to ještě probíhala registrace na místě - v kartotéce. To bylo bez problému. Třetí dceři jsou 4 měsíce a to už jsem se registrovala přes internet. I když jsem klikala na tlačítko REGISTROVAT přesně v 8 hodin ráno, stránka hlásila, že na termín  mého porodu je kapacita už naplněna. Dle instrukcí paní v kartotéce, jsem to zkusila druhý den ráno znovu a tentokrát jsem se úspěšně zaregistrovala. Stává se totiž celkem běžně, že se některé maminky zaregistrují třikrát. Jakmile to v porodnici zjistí, vymažou nadbytečné registrace a tím se místa uvolní,“ vypráví Andrea.

Do 39 týdne ke své gynekoložce

Ve 34 týdnu těhotenství se rodička přesunuje péče obvodního gynekologa do porodnice. Po prvotní administrativě a následného vyšetření u lékařky, pravidelně dochází na kontroly. Andrea již měla zkušenost, že je to vždy o dlouhém čekání. „Věděla jsem, že můžu vždy na poradnu čekat až čtyři hodiny. Tak jsem se s lékařkou dohodla, že budu docházet do poradny až do porodu ke svému obvodnímu gynekologovi,“ říká Andrea. Vše bylo v pořádku, až v 39 týdnu musela Andrea neplánovaně do porodnice.

Mohlo by vás také zajímat: Podrobný seznam co s sebou do porodnice

 Neplánovaně do porodnice

„Lékařka na monitoru neměla pohybovou odezvu od miminka, tak mě hned sanitkou poslala do porodnice v Podolí. Vyšetření ukázala, že je vše v pořádku, nicméně jsem už zůstala na porodním sále. Protože nebylo místo na rizikovém oddělení, zůstala jsem na porodním sále.  Mohla jsem si vybrat, jestli budu spát na porodním lůžku, nebo na zemi na matraci. Vybrala jsem si matraci. Druhý den se uvolnilo na oddělení místo, tak mě přestěhovali,“ vypráví Andrea.

Soukromí i péče na velké úrovni

Když jsme se maminky Andrey zeptali, jak by ohodnotila celkově porodnici, jednoznačně odpověděla, že byla vždy spokojena. Nejvíc ocenila soukromí: „Každá budoucí maminka je sama na pokoji, který se rázem promění na porodní sál. K dispozici je koupelna i záchod jen pro vás. Zdravotnický personál je na vysoké profesionální úrovni – ať už se jedná o poradny, porod či následnou péči o novorozence,“ říká. Jen malé výhrady má k oddělení novorozenců a šestinedělí, které je veliké s nedostatečnou kapacitou sociálního zařízení.

Na co ale nejsou v Podolí připraveni

I když je tato porodnice ne vysoké úrovni ne vše – jak už to bývá – dokonalé. Je tragédií, když maminka své miminko nedonosí. O to pak citlivější přístup potřebuje. Na to však nejsou v této porodnici připraveni. Potvrzuje to zkušenost jiné maminky, která však nechce být jmenována. V sedmém měsíci těhotenství musela porodit miminko, které již nebylo živé. Po porodu byla necitlivě umístěna na oddělení šestinedělí a novorozenců.

Klíčová slova: