Miminka na sluníčko nepatří. Nezanedbejte péči o ty nejmenší během tropických veder

Miminka na přímé slunce nepatří
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Léto nastává a s ním se pomalu hlásí o slovo i teplotní rekordy, které nejsou poslední dobou ničím výjimečným. Teploty nad 40 stupňů mívají často za následky dehydrataci, úpal nebo úžeh. Každý se rád svlaží na koupališti studeným pivem nebo limonádou a většinu času vyhledává stín. Co ale ti nejmenší? Jak jim zajistit pohodlné přežití parných dnů?

 

Malá miminka se mohou snadno v letních dnech přehřát. Největší pozor by si měly dát maminky novorozenců. Termoregulace dětí do půl roku není ještě moc stabilní a jejich teplota uvnitř kočárku může stoupat velice rychle.

Rozpálená pec na kolečkách

Doporučují se tedy procházky spíše ráno nebo navečer, kdy teploty dosahují méně než 30 stupňů Celsia. Dobré je také miminko obléci do vhodných materiálů, nejlepší volbou je bodíčko z organické bavlny, ta bývá příjemně měkoučká a neobsahuje zdraví škodlivé látky jako např. zbytky pesticidů, nebezpečných barviv apod.

Pokrývka hlavy v kočárku nebude nutná ani pro ty nejmenší, zbytečně jen zvyšuje tělesnou teplotu, pokud chcete ale za každou cenu hlavičku miminka chránit, zvolte prodyšné, vzdušné čepičky určené na léto, ideálně z tenké bavlny.

Nezapomínejme také na to, že i plenka nebo šátek hozené přes boudičku, aby ochránily dítě před přímým sluncem, teplotu v kočárku ještě zvyšují. Nejlepším řešením je tedy v kočárku zajistit pravidelný přísun vzduchu a nikdy nenechávat kočárek na přímém slunci.

Další variantou je také nošení dětí v šátku či nosítku, kdy vaše tělo funguje jako regulátor tělesné teploty a snadněji vycítíte, kdy je miminku opravdu vedro.

Pitný režim a ochrana před sluncem

Pokožka malých dětí je velmi citlivá a snadno dochází k jejímu popálení. Do jednoho roku by se děti neměly vystavovat přímému slunci a už vůbec ne opalovat. Při procházkách je dobré  pro ty starší použít opalovací krém specializovaný na dětskou pokožku od 6 měsíců.
Nejdůležitější je také pitný režim. Pokud kojíte, provádějte to, jak nejčastěji to půjde, třeba i každou hodinu. Miminkům, která nejsou kojená, dodávejte dostatek tekutin po konzultaci s lékařem. Doporučuje se podávání kojenecké vody nebo slabého neslazeného čaje.

Vytvořte dítěti prostředí pro klidný spánek

I noci dokáží být v létě velice teplé. Nechejte tedy na noc otevřené okno, ale dávejte pozor, aby váš drobeček nebyl v průvanu. Pomáhá taky namočení záclon nebo umístění vlhké plínky přes postýlku. Ti nejmenší se ještě nedokáží sami obrátit, dopřejte jim tedy úlevu tím, že je na chvíli vyzdvihnete z postýlky a změníte jejich polohu spánku.

Volte lehkou přikrývku. Pokud bychom chtěli ochladit miminko koupelí, měli bychom vždy zvolit vlažnou vodu, ne studenou. Často dochází také k tzv. potníčkům a opruzeninám. Je třeba dbát na časté přebalování a volit co nejvzdušnější pleny, které mohou předejít opruzení zadečku.

Raději nic nezanedbat!

Miminkům při vysokých teplotách hrozí nejčastěji úpal. Vyznačuje se nejčastěji horečkou, suchou zčervenalou kůží, zrychleným tepem a slabým pocením. Při těchto příznacích co nejrychleji dítě zabalte do vlhké látky nebo do studené vody.

Pozor také na cestování autem! Nikdy nenechávejte dítě v zaparkovaném autě, dbejte také na materiál autosedačky a dělejte časté přestávky, aby se miminko mohlo provětrat. Dalším rizikem je také přehřátí, kdy je dítě neklidné, zvrací, v horším případě může upadnout do bezvědomí, v takové situaci neváhejte volat 155 a dítě zatím ochlazujte navlhčeným obkladem. Pokud ovšem budete včas dítě před nebezpečím přehřátí chránit, nic takového se nestane.

 

Klíčová slova: