Nesprávné nošení čoček je smutný fenomén. Lidé kvůli tomu přicházejí i o zrak

Prostřednictvím zrakového ústrojí přijímá člověk asi 80 % všech informací
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Milujeme je, protože nám dávají jistý pocit svobody. Ráno si je dáme hezky do oka a zase pozdě večer je vytahujeme a dáváme jim roztokovou lázeň. Někdy je to ale i s bolestmi a někomu čočky ne úplně vyhovují. A občas se dokonce stane, že si člověk čočky "naordinuje" sám bez konzultace s lékařem. A to je velký průšvih.

Vztah člověka k nošení kontaktních čoček se obecně za poslední roky hodně změnil. Před patnácti lety ještě lidé respektovali názory očního lékaře. Čočky nebyly jediným dioptrickým řešením, přičemž představovaly pouze alternativu korekci vidění. Nosily se pár hodin během dne, večer a přes víkendy se zase moc nepoužívaly.

Dnes si je lidé namísto 6 až 8 hodin denně nechávají v očích třeba i 12 až 14 hodin. Občas se klidně také stane, že s nimi usnou nebo je používají i o víkendech. To ale může způsobit katastrofu, v některých případech mohou oko trvale poškodit.

Právě nošení čoček bez pravidelné lékařské kontroly je tím vůbec nejvážnějším přečinem. Člověk, který dlouhodobě nosí kontaktní čočky a s dioptrickými brýlemi je takřka vůbec nestřídá, by měl podstoupit kontrolu zraku každé tři měsíce.

Kritické wellnessy a bazény

Většina nositelů čoček s nimi totiž v pohodě skočí do bazénu nebo i vířivky. Jenže právě ve vodě a vlhkém prostředí přežívají bakterie, viry, chlamýdie nebo plísně, což je pro “čočkaře” poměrně velké riziko. Oko pod kontaktní čočkou totiž trpí nedostatkem výživy.

Chlamýdiové oční záněty mohou vzniknout i týdny nebo měsíce po pobytu ve vodě. K tomu všemu se často nemusíme ani koupat nebo ponořit. Zdrojem bakterií totiž mohou být i nádoby s roztoky nebo pouzdra na kontaktní čočky.

Rohovce totiž chybí kyslík a doslova se nemá jak nadechnout. Bakterie se na oslabené rohovce cítí jako doma. Díky čočce se lépe nalepí na oko a drobnými trhlinkami si lépe vytvoří přístupové cesty do ostatních struktur v oku. Následně ho může kontaminovat a vyvolat klidně i těžké záněty rohovky spojené s bolestmi, světloplachostí, začervenáním, slzením, vředy nebo zjizvením rohovky. Infekce pak klidně může skončit i transplantací rohovky a v kritických případech i slepotou.

"Čočkaři" si nebezpečí často neuvědomují

Velmi často se pak v ambulancích příznaky dlouhodobého nošení řeší. Nejčastěji jde o opakované záněty rozhovky nebo spojnice. Problémy pak mohou nastat i ve vyšším věku. Pokud lidé nosí čočky třeba od patnácti, tak mají v padesáti problémy s jejich pouhým nasazením. Kvůli opakovaným zánětům je totiž již nesnesou a musí vzít zavděk brýlemi nebo laserovou operací.

Dodržujte alespoň základní pravidla

Hlavním pravidlem je nechávat si čočky v očích maximálně osm až deset hodin denně a přes víkend je úplně odložit. Dostatek opatrnosti by mělo být i v případě stanování, cestách do zahraničí, kde jsou horší hygienické podmínky, hlavně v exotických krajinách. V těchto případech je lepší volit spíše jednodenní čočky. Ráno si je v pohodě nasadíte, večer vyndáte a vyhodíte, aby nedošlo ke kontaminaci z vnějšího prostředí nebo z roztoku.

Pokud už opravdu při nošení čoček dojde ke zdravotnímu problému, tak jednoduché případy v pohodě překonáte s umělými slzami a s tím, že na určitou dobu čočky vyřadíte. Vážnější případy ale klidně mohou skončit tím, že vám bude udělen doživotní zákaz jejich nošení, zdlouhavou léčbou antibiotiky, kortikosteroidy nebo amniovou membránou. V kritických případech pak i transplantací rohovky. V mnoha případech pak hrozí i zahojení jizvou, což natrvalo zhoršuje vidění.

Takže se nad sebou všichni zamysleme a uvědomme si, že nošení čoček je pro naše oči tak či tak zátěží a pokud je nosíme více než třetinu dne, pak je třeba se pravidelně radit s lékařem, jinak se může stát, že přijdete nejen o možnost čočky nosit, ale třeba ve finále i o zrak…