Parafínové svíčky mohou ohrozit vaše zdraví: Vsaďte na jiné varianty

Parafínový vosk se vyrábí z ropy, uhlí nebo břidlicového oleje
  |   zajímavost

Útulnou atmosféru v podobě hořících svíček si nemusíte odpírat. Součástí našich domácností jsou již tisíce let. Dnes však plní funkci spíše dekorační než praktickou. Právě proto je dobré vybrat vhodnou variantu, nijak neohrožující vaše zdraví.

Svíčky jsou krásným doplňkem téměř každé domácnosti. Navozují příjemnou atmosféru a zejména v zimních měsících jejich obliba stoupá. Kdo by si uměl představit Vánoce bez svíček? Vsaďte letos na varianty bez parafínového vosku a užijte si Vánoce ve zdraví.

Parafínové svíčky plné toxických látek

Parafínový vosk je na výrobu svíček hojně využíván. Hlavním důvodem je jeho nízká cena oproti ostatním alternativám. Tím však jeho plusy končí. Obsahuje karcinogeny, které mohou způsobit rakovinu. Mezi takové látky se mimo jiné řadí benzen, který je v parafínovém vosku obsažený. Konkrétně se parafínový vosk vyrábí z ropy, uhlí nebo břidlicového oleje. Informace o škodlivosti parafínových svíček přinesla také studie z posledních let. Dle profesora chemie na katedře biologických a fyzikálních věd Ruhullaha Massoudiho by časté pálení parafínových svíček mohlo mít nežádoucí vliv na lidské zdraví vzhledem k uvolňování škodlivých chemikálií (alkany, alkeny, toluen).

Na toto téma vznikla řada dalších studií. Přestože se jasně neprokázalo, že parafínové svíčky způsobují rakovinu, existuje mnoho alternativ pro naše zdraví nezávadných. Zejména pokud trpíte alergiemi nebo jsou svíčky u vás na denním programu, investujte do kvalitnějších variant.

Sójové svíčky a včelí vosk

  • Nezaměnitelná vůně včelího vosku je jednou z variant, kterou můžete nahradit parafínové svíčky. Další výhodou včelího vosku je, že nevylučuje škodlivé toxiny a zároveň má schopnost čistit vzduch. Jelikož se jedná o vzácnou surovinu, je včelí vosk často produktem padělatelů. Při jeho koupi tedy raději vsaďte na ověřené prodejce.
  • Svíčky ze sóji jsou další možností. Jejich vyšší cenu vynahrazuje výdrž. Jsou schopny hořet o dost déle než klasické parafínové svíčky. Opět si dejte pozor na složení sójových svíček. Padělatelé mohou do svíček přidávat mnohokrát zmiňovaný parafín.
  • Největší výhodou další alternativy vosku je, že je veganský. Jedná se o palmový vosk. Pro ochránce zvířat je jistě vhodnou alternativou v bio kvalitě, jelikož splňuje „fair trade“ pravidla. To znamená, že při jeho výrobě se palmy pěstují dle ekologického zemědělství. Pěstování těchto palem se obejde bez GMO (geneticky modifikované organismy – tedy „urychlovače růstu a produktivity) hnojiv i a bez jakéhokoliv ohrožení zvířat. Svíčky vyrobeny z palmového vosku zároveň přináší dlouhou dobu hoření.
  • Méně známou variantou je kandelilový vosk. Je opět vhodnou veganskou variantou např. včelího vosku. Pro svoji hustší konzistenci se hodí i pro výrobu domácích kosmetických produktů.
  • Pátou známou variantou jsou svíčky z řepkového vosku. Mezi výhody se počítá neutrální vůně, obnovitelnost a pomalá doba hoření.

Dodržujte základní pravidla

Našli jste vhodnou alternativu parafínových svíček? Přesto je u každého druhu vhodné dodržovat pět základních pravidel:

  1. Nikdy nezapalujte svíčky v místnosti, kde je průvan.
  2. Příliš dlouhý knot svíčky je třeba zkrátit.
  3. Svíčku nezhasínejte sfouknutím. Knot můžete namočit či svíčku uhasit vhodným krytem, který je na to určený.
  4. Nikdy nenechávejte svíčky zapálené, pokud odcházíte z místnosti.
  5. Po zhasnutí svíčky místnost vyvětrejte.

Zdroje: Researchgate.net, Happywax.com, Healthline.com

KAM DÁL: Léčba popálenin: Vyhněte se proudu studené vody a dalším babským radám.