Psí detektiv vypátrá i želvu

Spolek využívá při pátrání nejnovější technologie. Díky nim je úspěšnost nálezení mazlíčka až devadesát procent
 

Občanské sdružení Psí detektiv je první spolek, který se v České republice začal zabývat hledáním ztracených zvířat na profesionální úrovni. K jejich nalezení využívá nejmodernějších technologií, díky kterým osloví tisíce lidí během pár desítek minut.

Psí detektiv působí po celých Čechách, takže i v Praze a Středočeském kraji. Aktuálně eviduje 174 ztracených zvířat v Praze a 354 ve Středočeském kraji. Momentálně nemá v Praze žádného nalezence, všechny se povedlo vrátit domů. Ve Středočeském kraji jich je 121.

Co musíte udělat při ztrátě mazlíčka

„První krokem při ztrátě vašeho zvířete je registrace do naší databáze, která je největší v České republice. Poté se s vámi telefonicky spojíme, doplníme popis ztraceného zvířete a navrhneme nejvhodnější postup pátrání. Pátrací letáček nasdílíme na naší Facebookovou stránku, kde máme momentálně už víc jak 18 000 fanoušků. Úspěšnost nalezení je 80 – 90 % při nahlášení ztráty do 48 hodin,“ říká Sobotková ze sdružení Psí detektiv.

Hledají se psi, kočky, ale i želvy a koně

Ačkoli z názvu společnosti může být patrné, že spolek pátrá pouze po psech, není tomu tak. „Hledáme všechna možná zvířata, stále častěji se zabýváme i kočkami, sem tam se tu objeví i nějaký papoušek nebo andulka. Výjimečně se hledají i fretky, želvy, kůzlata, koně,“ říká Sobotková.

Co a za kolik

Základní registrace včetně sdílení pátracího letáčku Facebooku Psího detektiva je zdarma. Po registraci se informace o ztrátě automaticky rozešle našim dobrovolníkům. Placená služba, kam patří i pátrací emailing začíná na 990 Kč. Nejčastěji využívanou pátrací metodou je rozeslání sms. Tam se cena pohybuje od 1190 Kč. Nejčastěji se využívá u koček, malých psů a především při brzkém nahlášení.

Čtěte také: Svého mazlíčka vždy označte. Ideální jsou mikročipy