Strážníci v Říčanech rozdávali za špatné parkování smajlíky. Teď hodně přitvrdí

 

Smajlíková akce Městské policie v Říčanech měla za cíl upozornit řidiče hlavně na špatné parkování. Dnes už strážníci udělují řádné pokuty a nemíní polevit. Situace s parkováním ve městě, které je pro mnohé přestupní stanicí na vlak při cestě do Prahy, je vážná. Radnice proto přichází s návrhem zavedení podobných parkovacích zón, jako jsou v Praze.

Zda zóny budou, nebo nikoliv, kde přesně, pro koho a za kolik, popřípadě jaká jiná řešení se nabízejí, o tom se bude diskutovat na veřejném projednání už v pondělí 10. října od šesti hodin večer v Kulturním centru Labuť. Zváni jsou všichni, kterým nejsou Říčany lhostejné.

„Taky jsem smajlík za stěračem objevil,“ přiznává starosta Vladimír Kořen a dodává: „Máme v Říčanech společný problém a měli bychom ho nějak řešit. Město připravuje nový systém parkování, který musí být zaměřený ve prospěch obyvatel města. Nebude to pouze kasírování za místo na modré čáře,“ uvádí v tiskové zprávě.

Není, kde parkovat, předpisy se porušují
Říčany si nechaly na jaře letošního roku vypracovat na dopravní situaci posudek. Jeho výsledky zveřejní na městských webových stánkách. Obyvatelé města však sami dlouhodobě pociťují, že není kde pořádně zaparkovat, hlavně u nádraží, v širším centru i na sídlištích.

"No, co mám povídat, je to strašné, hledal jsem místo možná deset minut, když chci na úřad, tak to abych jel nejdřív z práce domů a pak se prošel. Což o to, asi by mi to prospělo, ale nestihnul bych zase úřední hodiny," bere celou situaci s humorem pán ve středních letech, který právě vystupuje z auta na Komenského náměstí.

Dopravní experti upozornili na to, že se na mnoha místech parkuje v rozporu se zákonem, a městská policie tuto situaci prověřila. Strážníci v Říčanech zjistili za poslední čtyři dny celkem 261 přestupků v centrálních částech města. Nejčastěji auta blokovala volné jízdní pruhy, v obousměrných ulicích totiž musí podle dopravních předpisů zůstat minimálně šest metrů pro průjezd. Velká část přestupků se týkala parkování na chodníku nebo v zákazu zastavení.

Pozor na pokuty už bez smajlíků
Strážníci nedali jedinou pokutu, jen upozorňovali o zákazu stání formou smajlíků, uvedl ve zprávě velitel Městské policie Říčany Václav Řezáč. Upozornil však, že říčanská městská policie odteď kontrolu parkování na Komenského náměstí, včetně přilehlých ulic a dále až po Masarykovo náměstí až k vlakovému nádraží, zásadně zpřísňuje.

"To, co doposud bylo tolerováno, tak již nebude. Nejčastěji se bude jednat o nedovolené stání, pokud nebudou ve vozovce tři metry pro každý směr jízdy, dále o stání před křižovatkou a přechodem, kde je minimální limit pět metrů," uvedl velitel strážníků.

Kdo to vyřeší
Kromě rezidenčních stání by nový dopravní systém podle radních mohl počítat s ustanovením jednosměrného provozu v některých ulicích, zpomalením rychlosti a vytvořením prostoru pro vyhýbání aut. Parkování pro řidiče z jiných obcí, kteří nechávají ve městě auto odstavené a dál cestují do Prahy vlakem, by mohla řešit výstavba parkovacího domu. Říčany se stále rozrůstají, i kvůli tomu vzniká přetlak v dopravní infrastruktuře a ten je třeba řešit, přiznává vedení města a navrhuje změny, které hodlá v pondělí 10. října na veřejné diskusi s obyvateli prodiskutovat.