Jak správně pečovat o orchideje: Pokvetou vám celé roky

Orchideje nesmí být vystaveny přílišnému horku, ani chladu
 

Orchidej je jednou z nejkrásnějších, ale zároveň také nejnáročnějších pokojových květin. Existuje ale hned několik tipů a triků, které vám pomohou o tyto rostliny pečovat tak, aby vám pravidelně vykvétaly a krásně tak zdobily váš dům, či byt.

Péče o orchideje je tak složitá, že si mezi milovníky pokojových květin si kvůli tomu dokonce vybudovaly špatné jméno. Není tomu tak ale vždy, stačí znát několik jednoduchých tipů a údržba orchidejí už pro vás nebude problém.

Řada lidí si orchideje kupuje zejména kvůli jejich přenádherným květům, které zkrátka dokáží doplnit interiér jako žádné jiné. Bohužel ale většina orchidejí vykvétá pouze jednou za rok. Dokonce i to je ale v některých případech způsobeno nesprávnou péčí o tuto rostlinu. Pomocí jednoduchých rad lze tedy dokonce i přimět orchideje vykvést vícekrát, než jednou za rok.

Jed důležité začít správně už při samotném výběru rostliny. Některé druhy orchidejí totiž vyžadují mnohem více péče, než jiné. Orchidej, která se latinckým jménem nazývá Phalaenopsis je jedna z těch nejméně náročných.

Charitativní organizace, která se zabývá pěstování nejrůznějších druhů rostlin, Royal Horticultural Society, na svém webu uvádí, jak se správně starat o náročné orchideje.

„Nevyhazujte orchideje poté, co odkvetou, s trochou péče mohou kvést po mnoho let,“ varuje organizace před vynesením předčasného rozsudku nad orchidejemi.

Jak se správně starat o orchideje

  • Orchideje nesmí být vystavené ani přílišnému horku, ani chladu. Proto není ani dobrý nápad kupovat orchideje ze supermarketů, nebo trhů, kde se teploty pohybují velmi nízko.
  • Pokud mají šedé kořeny, které vypadají zvadnutě a unaveně, rostlina nejspíše nemá dostatek hydratace. Pokud pozorujete podobý stav kořenů na své orchideji, nastříkejte ji vodou, abyste ji dostatečně zhydratovali.
  • Ke stříkání orchidejí prostřednictvím lahve se sprejovým uzávěrem nikdy nepoužívejte vodu z kohoutku. Chlór, který je v tomto typu vody obsažený těmto rostlinám škodí. K zalévání můžete používat buť dešťovou vodu, nebo tu z kohoutku převařit a počkat až vychladne.
  • Při sprejování těchto rostlin se vždy vyhněte květům.

Zdroj: Royal Horticultural Society, Express

KAM DÁL: Jak jednoduše odstranit černou plíseň ze zdi. Zvládne to každý.

Klíčová slova: