Středočeští hasiči získali třetí místo za Zásah roku 2015

Jednotky hasičů nasadily přes 45 útočných proudů
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Týden trvající zásah při lesním a polním požáru u Chrášťan na Rakovnicku si vysloužil 3. místo v anketě Hasič roku pro Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje.

Ve středu 13. dubna 2016 byly v TOP Hotelu Praha vyhlášeny výsledky tradiční ankety Hasič roku. 

Anketa Hasič roku je vyhlašována ministrem vnitra od roku 2009 pro nejlepší profesionální hasiče, jejich velitele, náročné zásahy, pracovní kolektivy, nově vzniklé projekty a občanské zaměstnance za uplynulý kalendářní rok.

Požár speciálního stupně poplachu

K požáru obilí a lesního porostu u obce Chrášťany v okrese Rakovník došlo 4. srpna v době největšího sucha a veder. Mohla za to jiskra od kamene v drtiči slámy. Zásah trval celých sedm dnů. Celkem se na něm podílelo 99 sborů včetně dobrovolných hasičů. Skoro šest set hasičů bojovalo s ohněm na ploše několika desítek hektarů. Letecká služba provedla 78 shozů vody pomocí speciálního vaku. Jednotky hasičů nasadily přes 45 útočných proudů. Profesionální hasiči zde sloužili 24hodinové směny, dobrovolní se střídali po půl dni.

Další bronz za Projekt roku pro hasičku

Během největšího středočeského požáru v roce 2015 byla plocha rozdělena na pět sektorů a každý z nich měl svého velitele. Ti se také zúčastnili slavnostního vyhlášení. Do stanice ve Slaném putoval pamětní list a skleněná cená je vystavena na krajském ředitelství v Kladně. Předání byl přítomen vedoucí operačního střediska Radek Zobina, velitel slánské stanice Martin Vondra a další velící účastníci zásahu. Třetí místo v kategorii Projekt roku obsadila i  koordinátorka preventivně výchovné činnosti Jena Kolářová.