Průhledné financování sportu? Možná, další čistku na magistrátě už nikdo nechce

Měla by být jasně daná kritéria, podle kterých se peníze rozdělí
 

Nové vedení Prahy vzešlé z říjnových voleb upraví systém rozdělování grantů v oblasti sportu. Vyměnilo již složení grantové komise a její jednání budou nově veřejná. Rovněž bude upraven způsob posuzování žádostí o grant. Bude vše průhlednější a jasnější?

Podmínky pro již zahájené dosud poslední kolo grantového řízení zůstanou stejné. Pro loňský rok Praha vyčlenila na granty do sportu 202,6 milionu korun.

Nové vedení města změnilo složení devítičlenné grantové komise, v níž jsou čtyři zastupitelé a pět externistů. Členy jsou nyní například paralympionik Jiří Ježek, předseda Pražské tělovýchovné unie Jaroslav Chvalný nebo bývalý hokejový brankář Petr Bříza. Do komise jmenovaly své zástupce také opoziční ODS a ANO.

Objektivní kritéria

Veřejná jednání komise se budou konat na magistrátu. "To je ta první změna, kterou děláme. Jednání a rozhodování se tak nebudou dít někde za zavřenými dveřmi," řekl radní pro školství a sport Vít Šimral (Piráti).

Už teď má Praha podle Šimrala jasno v tom, že bude chtít vybudovat multifunkční sportovní halu, a to pravděpodobně podle staršího projektu na Vysočanské. V případě dalších již jasných velkých projektů bude hrát hlavní město roli partnera, protože je budují buď stát, nebo soukromník.

Změnit by se měl vliv bodového hodnocení žadatelů grantovou komisí. V systému chce město posílit váhu objektivních kritérií na úkor bodového hodnocení komise. "Komise už by nemohla sama, pokud by tam nebyly objektivní důvody, ´zaříznout´ některé kluby či projekty jen z politických důvodů. Tímto směrem budeme pokračovat," řekl Šimral.

Bude konečně jasno?

Na současném systému je podle Šimrala špatné právě to, že v případě investic chybí při hodnocení projektů využívání zmíněných objektivních kritérií. Těmi jsou například využití a nutné množství ploch pro daný sport nebo finanční náročnost toho kterého sportu. "To by se do systému mělo nyní zapojit," řekl. Tento způsob prý odpovídá i nové metodice ministerstva školství.

V minulém volebním období zadržela v budově magistrátu policie tehdejšího zastupitele Karla Březinu (ČSSD) a šéfku magistrátního odboru pro sport Soňu Fáberovou. Případ se tehdy netýkal rozdělování grantů přímo na magistrátu, ale dotačních programů na ministerstvu školství.

Klíčová slova: