Lidé se mají zase o něco lépe, platy opět stouply

Platy rostou, ale je to vůbec znát?
 

Průměrná hrubá mzda Středočechů vzrostla ve druhém čtvrtletí meziročně o 7,4 procenta na 36 153 Kč. Lidem tak přibylo na výplatních páskách v průměru 2 500 Kč. Reálně, po zohlednění inflace, se výdělky zvýšily o 4,5 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. 

Mzdy se zvýšily ve všech krajích, ve středních Čechách lidem v průměru na výplatních páskách přibylo nejvíce peněz v rámci všech regionů. Průměrný výdělek Středočechů je dlouhodobě druhý nejvyšší po hlavním městě, kde lidé berou v průměru 42 297 korun hrubého.

Průměrná hrubá mzda v celém Česku ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 7,2 procenta na 34 105 korun. Reálně, tedy při zohlednění inflace, stoupla mzda o 4,3 procenta. Dvě třetiny zaměstnanců ovšem na tento průměr nedosáhnou.

Zaměstnanost

Růst české ekonomiky se odráží ve vyšší zaměstnanosti. Průměrný počet zaměstnanců ve Středočeském kraji se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 0,2 procenta na 413 700 lidí. Některé firmy se v regionu potýkají s nedostatkem pracovních sil, například mladoboleslavská Škoda Auto nyní hledá na dělnické a odborné pozice přes 130 lidí. Středočeský kraj patří dlouhodobě k ekonomicky nejvyspělejším regionům v Česku, podíl na tom má i jeho poloha poblíž Prahy.