Červený trpaslík přichází s dvanáctou sérií. Objeví se v ní Hitler nebo Vlad Napichovač

Podívejte se na další fotografie z nové série
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Kultovní sitcom Červený trpaslík se zrodil v roce 1988. Ve dvanácté sérii, jejíž první díl byl v Británii odvysílán tento čtvrtek, by se měly postavy dobře známé z televizních obrazovek potkat s postavami, jež jsou dobře známé z historie – například s Hitlerem nebo se Stalinem. 

Ke konci devadesátých let se čeští televizní diváci poprvé setkávali s pojmem sitcom, dnes již dobře známým a zaběhnutým. Brzy nato se museli sžít s dalším pojmem, jenž je sitcomu příbuzný. Britcom. Pojem britcom měl naznačovat jistou distanci od sitcomových sérií. Hranice mezi oběma žánry je nepříliš zřejmá a prostupná, britcom každopádně usiloval o jiný druh humoru, dalo by se říci inteligentnějšího či intelektuálnějšího. Nejznámějším zástupcem britcomů se stal právě Červený trpaslík. Že se jednalo o méně podbízivý druh zábavy, naznačoval i fakt, že se Červený trpaslík v České republice vysílal na stanici ČT 2.

Mezi fanoušky Červeného trpaslíka patří mimo jiné zpěvačka Madonna.

Přestože není Červený trpaslík, na rozdíl od sitcomových sérií, původně orientován na většinového diváka, byl na konci milénia, kdy se začal vysílat v Česku, celosvětovým kultem. Mezi jeho fanoušky se počítalo mnoho významných osobností, mimo jiné zpěvačka Madonna. Postupem času se cyklus Červený trpaslík, který bývá někdy považován za parodii na Star Trek, proměnil ve stálici televizní zábavy. A početná fanouškovská základna může nyní jásat, neboť tvůrci přicházejí s novou, již dvanáctou řadou.

Hitler vedle Drákuly

V té se posádka v klasickém složení potká s řadou historických postav. Mezi nimi figuruje například Adolf Hitler, Josif Stalin nebo Vlad Napichovač.

Dobře známá posádka vesmírné lodi se také objeví ve speciálních oblecích, díky nimž vypadají její členové jako futuristicko-mechanické napodobeniny lidí. Oficiální předběžná synopse seriálu informuje, že posádka si poprvé vyzkouší, jaké je to být Krytonem, jednou ze seriálových postav. Herci se museli vypořádat se značným nepohodlím, kterému byli kvůli oblekům vystaveni. Craig Charles, jenž se od začátku drží role Davida Listera, situaci komentoval slovy: "Bylo to tak nepříjemné, je v tom takové horko, v jednu chvíli jsem si myslel, že brečím, ale nebrečel jsem. Potily se mi oči."  

Tradičně je první díl nové série uváděn na edinburském televizním festivalu. Ten se letos konal 23. září. Díky tomu se před začátkem vysílání vyrojily první ohlasy nové série, které jsou vesměs pozitivní.

Oficiálně se dvanáctá řada začala vysílat ve čtvrtek 12. října na televizní stanici Dave. Práva pro Českou republiku získala Česká televize. Kdy by se v jejím programu měla nová řada objevit, však zatím není jasné.

Překvapení na nás nečeká

Fanoušci se samozřejmě nemohou neptat, zda a kdy bude třináctá série. Žádné oficiální vyjádření, které by se potenciální třinácté série týkalo, dosud není. Ale s přihlédnutím k pozitivním ohlasům a nadšenému přijetí nové série by bylo překvapivé, kdyby dvanáctá řada byla tou poslední.

Craig Charles k další tvorbě řekl, že si je jistý dalšími díly. "Červený trpaslík je zpátky tam, kde má být. Získal ocenění (British Comedy Award, pozn. red.), takže mnoho lidí ocenilo, co děláme. A za to jsme velice vděční. Protože když pracujete s takovou legendou, jakou je Červený trpaslík, musíte to dělat dobře. Myslím, že diváci byli trochu zklamaní devátou sérií, ale mně se líbila."

Mnoho příznivců by také rádo vidělo Červeného trpaslíka jako celovečerní film. K tomu se však tvůrci vyjadřují spíš odmítavě. "Zapomeňme na film a soustřeďme se na sitcom, protože Červený trpaslík sitcomem je."

Třebaže se nemusíme od tvůrců dočkat žádných překvapení, Červený trpaslík se svým specifickým humorem jistě nejen potěší a pobaví, ale bude nadále jakýmsi protipólem prvoplánové zábavy, kterou je dnes televizní vysílání zaplaveno.