Víte, že i muži mají menopauzu?

 

U více než třetiny mužů ve věku nad 50 let, ale někdy i dřív, se objevuje paralela ženské menopauzy, tak zvaná andropauza. Projeví se sníženým sexuálním apetitem a potížemi s erekcí, některým mužům začnou víc padat vlasy, povolují jim svaly a tuk se jim ukládá do břicha a do oblasti prsou.

 

Kromě těchto příznaků se mohou dostavit neurózy až deprese, zapomínání, u některých mužů ještě navíc změny psychiky – náladovost, urážlivost, zvyšování hlasu při naprosto banálním problému a nepříjemné chování. Většina z nich si své, především psychické potíže, nepřizná, bagatelizuje je anebo svádí na nepochopení okolí.

Příčina: pokles hladiny hormonů

Hlavní příčinou bývá pokles hladiny testosteronu, který do jisté míry utváří mužskou osobnost a jeho sexuální chování. Andropauza není to, čemu se říká krize středního věku. Ta nijak nesouvisí s nedostatkem hormonů (tím mohou výjimečně trpět i mladší muži), i když některé z příznaků jsou hodně podobné. Obecně však lze říci, že produkce testosteronu klesá s věkem.

Co andropauzu zhoršuje

Mužům v andropauze nesvědčí kouření a přemíra alkoholu, obezita, zhoršuje ji onemocnění jater a ledvin, někdy i některé léky. Důvodem úbytku testosteronu může být i ateroskleróza nebo zánět či úraz varlete, a také působení vysokých teplot přímo na tyto orgány.

Potíže se dají léčit

Pokud se muži k problému postaví čelem a svěří se lékaři, potom se dozví, že jim může pomoci. Chybějící testosteron lze doplnit. Je ovšem nutné počítat s dlouhodobější léčbou, ale bohužel i s některými kontraindikacemi, kterými jsou například karcinom prostaty, některé choroby ledvin a jater, cukrovka nebo vážnější onemocnění srdce a cév.

Co mohou muži sami pro sebe udělat? 

Pamatovat na dostatek zinku ve stravě; nejvíc je ho v hovězím mase, v drůbeži, v rybách a mořských plodech, v obilovinách a luštěninách. Alkohol jeho množství v organismu snižuje. Kromě zinku je vhodné doplňovat stravu vitaminy řady B a kyselinou listovou. Pokud je to nutné, v lékárně vám poradí přípravky, které tyto vitaminy a minerály v dostatečné míře obsahují. Odborníci doporučují i přípravků s obsahem ginkgo biloby. Pomáhá i pravidelné cvičení, vhodný je kupříkladu mužský typ jógy, ale obecně různé typy oblíbené pohybové aktivity.

 

Klíčová slova: