Tip na výlet: Největší český menhir v obci Klobuky na Slánsku

Kamenný pastýř najdete na poli kousek od obce Klobuky
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Nedaleko města Slaný směrem na severozápad najdeme největší český menhir, který je pro turisty velice lákavý. Jmenuje se Zkamenělý pastýř a nachází se na poli poblíž obce Klobuky.

Od Prahy jsou Klobuky vzdáleny necelých 40 kilometrů severozápadním směrem a mají kolem šesti set obyvatel. Je to původně středověká obec a od královského města Slaný je vzdálena 11 kilometrů.

Mapa Klobuk

Zkamenělý pastýř (nebo také Kamenný muž, Kamenný pastýř, Zkameněnec, Zkamenělý slouha) v Klobukách je jednou z oblíbených turistických atrakcí. Kromě obyčejných turistů láká i nejrůznější zájemce o paranormální jevy, psychotroniky či novodobé šamany, protože mu je přisuzována energie potřebná k posílení a ochraně lidí. Kámen kolem sebe vytváří kruhovité ochranné energetické pole, které by mělo být schopné tlumit negativní zóny.

Jedná několik tisíc let starý kámen, 3,5 m vysoký, zaručeně postavený lidmi. Neopracovaný sloupovitý kámen z tmavého železitého křídového pískovce s křemennými valounky můžeme jako jeden z mála v České republice zřejmě považovat za opravdický pravěký menhir. Neví se to však přesně, protože ani dnešními dostupnými metodami se nedá stáří Zkamenělého pastýře přesně  určit. Neuspěli totiž historici, archeologové ani fyzici. Podle nejstarších hypotéz o budování podobných staveb spadají do 3. tisíciletí před naším letopočtem. Podle některých odborníků pochází z keltského období, ale důkazy zatím chybějí. Stejně tak se neví, k čemu menhir sloužil. 

Nicméně se jedná o největší český menhir, jenž stojí na poli asi 100 metrů východně (vpravo) od silnice směrem z Klobuk do Telců, vzdušnou čarou asi jeden kilometr od kostela v Klobukách. Váže se k němu pověst, že při každém zvonění na klobuckém kostele k němu Kamenný pastýř postoupí o jeden krok blíže. Až ke kostelu dojde, měl by nastat konec světa.

 

 

Nejstarší historické doklady o Zkamenělém pastýři se datují do roku 1841, kdy je zanesen v mapě. Z roku 1852 je zachován zápis z klobucké kroniky, kdy byl tento 3,5 metru vysoký a zhruba pět tun těžký menhir povalen bouří a musel být znovu vztyčen. 

V roce 2007 bylo okolí kolem menhiru upraveno. V bezprostřední blízkosti menhiru je možné se posadit na nízké, dřevěné palisádové ohrazení. Parkování v jeho okolí je ovšem problematické a je doporučeno parkovat v obci Klobuky a dojít ke Kamennému pastýři pěšky.

V blízkém okolí Kamenného pastýře se nachází další místo, kde lidé cítí silnou pozitivní energii, a je jím Nedostavěný chrám v Panenském Týnci, jehož návštěvu také doporučujeme.

 

Nedostavěný gotický chrám v Panenském Týnci

 

Klíčová slova: