Myšlenka zeleného pásu Prahy znovu ožívá

 

Hejtman Petera podpořil záměr vytvoření pásu zeleně kolem hlavního města. Prosazoval ho již primátor Kasl v devadesátých letech i spisovatel Čapek za první republiky.

"Zelený pás kolem Prahy je pražským magistrátem zamýšlený pás lesů, luk, mokřadů, vodních ploch, parků a golfových hřišť, který by měl vzniknout úpravou některých území na okrajích Prahy a propojením stávajících přírodních území, zejména na úkor orné půdy, posílením rekreační úlohy lesů a jako usměrnění sídelní kaše" uvádí česká Wikipedie

"Projekt zůstal v šuplíku. Já jsem to teď na radě otevřel, chtěl bych, abychom se tím zabývali. Informoval jsem magistrát, že tento projekt existuje a že volnočasové aktivity, které by mohly vzniknout, jsou velmi zajímavé," řekl České tiskové kanceláři hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

"Jednou se nám řeklo, že bude kolem Prahy zelený pás; i měli jsme velikou radost ze zeleného pásu, který nám bude pro potěšení, pro zdraví, pro haranty i pro krásu; od té doby uteklo už skoro deset let, a bezmála bych se mohl zadušovat, že za tu dobu nenarostl za pražskými humny ani jeden nový zelený stromek," píše Karel Čapek ve svém fejetonu v Lidových novinách 13. 11. 1927.

Jsme tedy velmi zvědaví, zda se zeleného pásu kolem Prahy dočká alespoň naše generace a o dalším vývoji vás budeme informovat.

Klíčová slova: