V líhni reprezentačních šermířů - rozhovor s Martinem Čapkem

šermířská rodina SC Praha
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Přestože existují jen něco přes dvacet let, řadí se SC Praha k nejúspěšnějším šermířským klubům v republice. Dokazuje to nespočet trofejí z domácích i mezinárodních turnajů, stejně tak i množství reprezentantů, které letňanský klub vychoval. Jedním z nich je i Martin Čapek.

 

1) Vzpomenete si ještě na Vaše začátky v letňanském klubu?

Přiznám se, že jsem začal o něco později. Šermuji od svých 14 let. Členem klubu SC Praha jsem tak sedmnáctým rokem. Rád vzpomínám na začátky v tělocvičně zdejší Základní školy Tupolevova, kterou si náš klub tehdy pronajímal. V současných prostorách jsme od roku 2006.

 

2) Všiml jsem si, že se šermířské kluby obvykle zaměřují na boj s jedním druhem zbraně. Na kterou z trojice - fleret, kord a šavle - se specializujete v SC Praha?

My jsme vyloženě kordový klub. K výhodám šermu s kordem patří, že na rozdíl od ostatních dvou zbraní můžete protivníka bodnout do jakékoliv části těla. Pokud zasáhnete soupeře, připisujete si bod. Ve fleretu a šavli jsou ta pravidla o něco složitější. Možná i proto je o kord člensky největší zájem.

 

3)  Jak je složité posoudit, zda byl šermíř zasažen?

Nebylo to vždy jednoduché. Na utkání dohlíželo i pět rozhodčích, kteří posuzovali, kdo z šermířů dal zásah jako první. Později se například namáčel hrot do barvy, aby byl zásah na oblečení lépe vidět. Od čtyřicátých let minulého století pronikla v tomto ohledu do sportu elektronizace. V současné době se na konci kordu nachází spínač, který po sepnutí rozsvítí světlo na elektronickém aparátu.

 

elektronický aparát

 

4) Kromě zbraně patří k šermíři i maska a ochranný oblek. Z čeho se vůbec vyrábí tato šermířská vybavení?

Společná pro masku i oblek je velká pevnost a odolnost materiálu. Drátěnou masku údajně nelze prostřelit pistolí. Oblek z kevlaru nelze propíchnout. Zároveň se šermíř může i v tomto vybavení dobře pohybovat.

 

5) Jak velká je členská základna v Čechách?

Český šermířský svaz registruje přes 2000 lidí. Zájem o sport ale úspěšně roste. Pro srovnání, v době, kdy jsem začínal, nás bylo okolo osmi set.

 

6) Jak si ve světovém měřítku vedou čeští šermíři?

V současnosti se podařila neuvěřitelná věc. Po skončení letošní sezony máme dvě skvělá umístění. Ve světovém žebříčku fleretu je to na patnáctém místě Alexander Choupenitch a v kordu na devátém místě Pavel Pitra. To je pro tak malou zemi, která má tak malou členskou základnou neuvěřitelný úspěch.

 

vnitřní strana kordové číšky

 

7) SC Praha je známým „dodavatelem" reprezentačních výběrů. Kolik je mezi vámi v současné době reprezentantů?

V současné době máme mezi sebou čtyři seniorské reprezentanty, kteří se mohou zúčastnit mistrovství Evropy i světa. Po zástupci máme i v juniorské a kadetské reprezentaci.

 

8) Kdy probíhá ve vašem klubu nábor?

Šermířská sezona startuje současně se školním rokem, a proto je nejlepší přivést dítě ihned na jejím začátku. Pro rozvoj malého šermíře je nejlepší, když ji absolvuje s ostatními nováčky úplně celou. Jiná je situace u dospělého zájemce. Ten se po několika individuálních lekcích může účastnit klubových tréninků.   

 

9) S čím mohou malí šermířští začátečníci počítat? Dostanou do rukou ihned zbraň?

Když jsem ve sportu začínal, půl roku jsme se neučili nic jiného, než práci nohou. Na planš k prvnímu duelu jsem nastoupil až po roce trénování. Chápeme ale, že dnešní děti potřebuje sport především bavit. Po krátkém zacvičení se jim proto do rukou dostane gumová zbraň a utkání probíhá ve formě hry.

 

10) Co si šermíři ze sportu odnášejí do osobního života?

Mě šerm naučil vycházet s lidmi. Díky němu umím i přijmout porážku. Využívám schopnost rychle zareagovat, což je pro šermířská utkání nutností. Hodí se mi například, že věc, kterou shodím, stačím ve velkém množství případů zachytit dříve, než spadne na zem.

Klíčová slova: