Za malou vzpomínkou na TGM a Václava Havla

Lehká polní houfnice z roku 1921 doprovodila před 78 lety T. G. Masaryka na jeho poslední cestě
 

Pokud vás láká nápaditě uspořádaná expozice vojenské techniky a nevíte, co podniknout o víkendu, nechte se pozvat do Lešan!  Místní muzeum chystá dětský den.

 

Bývalá dělostřelecká kasárna

 

Vojenské Muzeum Lešany najdete v blízkosti Týnce nad Sázavou v prostoru bývalých dělostřeleckých kasáren. Výstavu tvoří více než 700 vojenských exponátů. Uvidíte řadu unikátní obrněné techniky, např. německý stíhač tanků Hetzer, československý lehký tank LT vz. 38 nebo izraelský hlavní bitevní tank Merkva Mk.1, vojenské motocykly, vozidla, děla a kanóny. Tady stojí za pozornost houfnice, která vezla ostatky našich nejvýznamnějších prezidentů na poslední cestu. Velmi zajímavá je také část věnovaná raketové technice z období studené války.  

 

V popředí německý stíhač tanků Hetzer, vzadu Izraelský hlavní bitevní tank Merkva Mk.1 vyvinutý roku 1977 s určením na blízkovýchodní bojiště. Nejnovější verzí tohoto tanku Mk.4 z roku 2002 je izraelská armáda vyzbrojována dodnes.

 

 

Pro děti

 

obrněný transportér s klouzačkou

Naše potomky čeká nejen poučení, mohou řádit na obrněném  transportéru s klouzačkou, který je pro jejich fantaskní hrátky plně k dispozici. Chlapečky každého věku jistě zaujme obchod s replikami tanků a zbraní (světelných i kuličkových), omalovánkami nebo military oblečky od miminkovského věku. Otevřeno je o víkendech od června do září, letos máte proto poslední šanci. Příští víkend v sobotu 26. září se navíc v Lešanech koná dětský den s doprovodným programem.

 

Dětský den v loňském roce

Dle fotek z loňského roku je na co se těšit.  Pro maminky jsou možná zajímavé lavičky umístěné před jednotlivými halami, podobně jako jsou vybaveny nákupní střediska pro muže. Vstup je zdarma.

 

 

 

Ostravská operace

 

Nás při návštěvě zaujala především interaktivní expozice Ostravské operace z jara 1945, která vedla ve spolupráci s rudou armádou k definitivnímu osvobození Československa od nacistické okupace. Již z venku vás upoutá střelba. Vstoupíte do tmavé haly a v tom okamžiku se ocitáte uprostřed bitevní vřavy závěru války. Procházíte zákopem, po jehož stranách je umístěna německá a sovětská bojová technika v akci spolu s figurínami vojáků. V polovině bojiště podcházíte sovětský střední tank T-34/85, který vám zdánlivě zatarasí cestu, spodním poklopem však můžete nahlédnout do jeho útrob. V závěru expozice na vás míří k palbě připravený německý voják s kulometem MG 34, který při odchodu z haly obvykle vypálí dávku.

 

Lehká polní houfnice

 

Přestože výstava je opravdu vyčerpávající, mě jako člověka se zájmem o historii nejvíce zaujala lehká polní houfnice vz. 14/19 z roku 1921, která před před 78 lety hrála významnou roli při pohřbu T. G. Masaryka. Lafetu houfnice s ostatky presidenta Osvoboditele táhlo 21. září 1937 koňské šestispřeží. Již v roce 1938 se tato houfnice stala historickou památkou. Na slávě jí přidal rok 2011, kdy vezla na Pražský hrad po bocích s čestnou stráží i rakev s ostatky bývalého prezidenta České republiky Václava Havla, jakožto bývalého vrchního velitele Ozbrojených sil ČR.

 

10 cm lehká polní houfnice vz. 14/19 sloužila původně u 8. dělostřeleckého pluku v Opavě. Během své služby ve dvacátých letech 20. století najezdila 5 000 km. Dnes je součástí expozice dělostřeleckých systémů vyrobených v plzeňském závodě od 19. století

 

Více o historii houfnice a lešanském muzeu si můžete přečíst na stránkách

/http://www.vhu.cz/historie-houfnice-ktera-vezla-rakev-tgm-a-preveze-i-rakev-s-ostatky-vaclava-havla/