VZP odvolala tři manažery kvůli střetu zájmů

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR (VZP) je největší zdravotní pojišťovna u nás a má přes šest milionů klientů
 

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek odvolal z funkcí tři řídící pracovníky informačních technologií. Podle Rozhlasu jim Hewlett-Packard platila zájezdy do rakouských Alp. 

Český rozhlas upozornil na případ, kdy firma Helwett-Packard údajně platila manažerům VZP ubytování v luxusním hotelu, dopravu a skipas. Firma přitom od největší české zdravotní pojišťovny dostává zakázky bez otevřené soutěže.

Preventivní odvolání

Vedení zdravotní pojišťovny zdůvodnilo odvolání manažerů možným střetem zájmů. Všichni tři odvolaní však zůstávají v pracovním poměru. „Jde o preventivní krok, aby nemohly být žádným způsobem zpochybňovány současné a budoucí zakázky. Co se týče zakázek z minulosti, nehodlám dělat ukvapené závěry a s případnými dalšími kroky počkám na výsledky plošného auditu, který jsem už v pondělí nařídil provést,“ řekl ředitel Zdeněk Kabátek .

Současné vedení odmítá odpovědnost

Nařízená vnitřní kontrola se vztahuje na zakázky informačních technologií od roku 2006. Zdeněk Kabátek se stal ředitelem VZP v prosinci 2012. "Pochybnosti týkající se případného střetu zájmů některých zaměstnanců VZP spadají prakticky výhradně do období před jeho nástupem," uvádí se v tiskovém prohlášení pojišťovny.