Bezplenková metoda. I malé miminko si umí říct.

Být bez plenky je pro dítě přirozené.
 

V posledních letech se mezi maminkami rozmohl trend BKM. Víte, co to je? Jedná se o bezplenkovou komunikační metodu. Jejím cílem je podněcovat v dítěti uvědomování si svých základních potřeb a prý i zesílení komunikace mezi maminkou a dítkem.

Odborníci tvrdí, že miminko okolo 4 měsíců pleny nepotřebuje a je schopné si samo říkat, že chce na "záchod". Prý si dokáže v tomto věku uvědomit své svěrače a zcela je ovládat.

Jedna výhoda za druhou

 Bezplenková metoda s sebou nese nesporné výhody. Tou první je, že samozřejmě markantně ušetříte. Přeci jen plenka vás vyjde v průměru na 4 koruny a denní spotřeba dítěte čítá 6 až 10 kusů. Co mluví „pro“ je také péče o dětskou pokožku. Odpadá jakékoli opruzení a navíc nemusíte dítko potom složitě omývat. Zvlášť u holčiček se zde snižuje riziko zánětů z vniknutí stolice mezi stydké pysky a dále je také prokázáno, že děti se pak rychleji učí na nočník.

BKM posiluje komunikaci mezi dítkem a rodičem.

Jak na to?

Zpočátku musíte chytit rytmus svého dítěte. Víte třeba, že kaká po ránu, zkoušejte ho proto opakovaně v inkriminovanou dobu dávat nad umyvadlo. Děti často čůrají po spaní i jakémkoli jídle. V tuto dobu také rozhodně zkoušejte. Důležité je, dát mu jakýkoli zvukový signál (ččč, šššš, piši-piši), které funguje jako znamení, že nyní může povolit svěrač. Za úspěch jej vždy pochvalte.

Názory maminek

Ano

„Bezplenkovou metodu jsem se synkem zkoušela už od narození,. Doporučila nám to lékařka jako jedno z řešení, jak se vyhnout kolikám, na které Kryštof (nyní 4 roky) trpěl. Je to určitě pro maminky, které mají na své dítko čas, ale opravdu se to vyplatí. Od 13 měsíců mi syn začal chodit sám na nočník, který jsem nechávala vždy v místnosti, kde si hrál, nikdy nebyl opruzený a opravdu na koliky je to výborná věc už jen z toho důvodu, že miminko se naučí vyprazdňovat v klubíčku.“ Karolína se synem Kryštofem, Dolní Břežany.

Ne

„O BKM jsem uvažovala u druhé dcery (Klára, 7 měsíců). Lékařka mi ale řekla, že dětem dozrávají svěrací svaly až okolo 18., 20 měsíců a nedoporučila mi to. Zůstaly jsme u klasiky. Doma se ji snažím nechávat aspoň často rozbalenou.“ Kristýna s dcerou Klárkou, Mukařov.

Ano

„Bezplenkovala jsem se všemi třemi dětmi zhruba okolo 5 měsíců vždycky. Pro mne to mělo nesporné ekologické a finanční výhody. Holky (Ema 11 měsíců, Ela 5 let a Evelína 9 let) začaly dost brzy chodit na záchod a nočník pro ně rozhodně nebyl noční můra. Kamarádky, které své děti ani v roce a půl nemohly své děti naučit na nočník mi pak hodně záviděly.“

Ema, Praha

 

A co vy - jste zastánkyně používání plenek nebo vás láká vyzkoušet BKM? 

 

 

 

 

Klíčová slova: