Třetí lednový týden: Víno, Palach, masopust a sv. Václav

Seřadiště účastníků
 

Od pondělí až do pátku jsme si připomněli nejednu zajímavou osobnost našich dějin. Začali jsme postavou slavného vinaře. Dva dny za sebou jsme vzpomínali na tragickou oběť Jana Palacha. Ovšem historická exkurze pokračovala vesele. Připomenuli jsme si nadcházející masopust a nakonec se vrátili až do časů knížete Václava.

 

V pondělí jsme vzpomněli výročí narození Josefa Šimáčka, rodáka z Kostelce nad Labem. Tento muž ve své vinařské profesi vlastně navázal na práci panovníka Karla IV.   

Radnice Kostelce nad Labem

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dům matky a Dům syna - sochař John Hejduk

Úterní datum vzpomnělo na hrdinský čin Jana Palacha, který se upálil na protest proti společenské stagnaci, která u nás zavládla v souvislosti se sovětskou okupací a vnitřní normalizací.

 

 

Vzhledem k významu Palachova odkazu jsme se ve středu věnovali dějinám obce Všetaty, kde slavný student vyrůstal.   

                         

Všetatský znak

                                       

 

                            

 

 

  Čtvrtek pro naše čtenáře přinesl předzvěst masopustního reje. Kromě upozornění na sobotní pochod z Roztok do Únětic se dozvěděli o starých tradicích, díky nimž masopust slavíme.

Všechno špatné vymeteme!

 

 

 

 

 

 

 

Na konci pracovního týdne jsme trochu předběhli kalendář a napsali o místu spojeném se svatováclavskou tradicí. Páteční příspěvek lákal čtenáře na Budeč.           

Kostel sv. Petra a Pavla, vlevo branka na hřbitov