Zahrádkář Kozlík: Letos bude sucho ještě horší než loňské léto

Zprava: Předseda ČZS Stanislav Kozlík, tajemnice Ústředí ČZS Marta Pawlicová a šéfredaktor časopisu Zahrádkář Jan Stanzel
 

 "Vzniklo několik krizových plánů pro povodně, ale žádný pro sucho" říká předseda Českého zahrádkářského svazu Stanislav Kozlík. 

Český zahrádkářský svaz se připravuje na velké oslavy výročí 60 let založení v roce 2017. V jejich rámci proběhne mezinárodní pomologická výstava Europom, Olomouc, 5. - 8. 10. 2017. Chystá se také zprovoznění informační portálu izahradkar.cz. V letošním březnu se zúčastní Jarních trhů v Praze Holešovicích.

Sucho se podceňuje

Předseda zahrádkářů Stanislav Kozlík považuje za nedostatečné zlepšování půdních podmínek v ČR. Vzniklo několik krizových plánů pro povodně, ale žádný pro sucho. "Prioritou zahrádkářů je zlepšní půdních podmínek. Vodu je třeba zadržet tam kde spadne, tedy v půdě. Vodní díla jsou nákladná a neřeší problém půdní struktury. Půda bohatá na humus dokáže zadržet až desetkrát více vody než je její objem. Uvádí se zadržnost 400 litrů vody na metr čtvereční," uvádí Stanislav Kozlík.

Ukaž mi svůj kompost...

 Voda má zůstat tam, kde je jí potřeba. Správný zahrádkář a zemědělec to tak vždy dělal. Každý zahrádkář má kompost, sedláci zaorávali hnůj do pole. Stanislav Kozlík připomíná pořekadlo "Ukaž mi jaký máš kompost a já ti řeknu jaký jsi zahrádkář". Kvůli osvětě hospodaření s vláhou v půdě se také zahrádkářský svaz letos účastnil soutěže Miss Kompost.

Problematické zákazy

Hospodaření  s vodou lze provádět zachycováním srážkové vody na zalévání. Problém pro zahrádkáře představuje zákaz používání vody na zalévání zahrad, který je v období sucha vyhlašován. "To může zničit několika měsíční práci. Když celá zahrádka zvadne a úroda jde na kompost, tak to není dobrý příklad pro děti. Zahrádkářské osady jsou často pod nátlakem developerských projektů a když nesmějí zalévat, tak jsou opravdu nalomení to vzdát. " říká předseda Stanislav Kozlík. V některých oblastech bylo zakázáno i čerpat vodu z řeky. Krajské koordinační rady zahrádkářů chtějí jednat s kraji, aby bylo možné v omezené míře zalévat i v době sucha.  Omezení mohou způsobit více škody než užitku, protože mrtvá půda bez živin je narušována erozí. 

Zahrádkaření žije!

Český zahrádkářství má nyní 150 tisíc členů. Třicet tisíc jich ubylo, mimo jiné kvůli developerským projektům. Zájem o tento druh činnosti však trvá. Zejména ve městech jsou dlouhé seznamy čekatelů o zahrádky. V poslední době si radnice uvědomují, že není možné zastavět všecno území. Například v Písnici se připravuje otevření moderní zahrádkářské osady. Je potřeba, aby se osady otevřely a pořádaly akce pro veřejnost. Možností by bylo i pořádání trhů pěstitelských přebytků. Komplikuje jim život papírování s transformací sdružení na zapsané spolky. Očekává se přijetí tzv. zahrádkářského zákona, které přislíbil premiér Sobotka.

Klíčová slova: