Barokní šarm s prosperitou rakouského města - to jsou Mnichovice

 

Malebné městečko s dominantou kostela na zešikma situovaném náměstí. Do hlavního města třicet kilometrů, jen kousek od dálnice. Do práce v Praze dojedete, zároveň můžete bydlet na malém městě. Se svými třemi a půl tisíci obyvatel jsou Mnichovice srovnatelné s řadou přebujelých obcí v bezprostředním okolí Prahy. Mají však oproti nim jednu nespornou výhodu.

Výhodou Mnichovic je jejich městský ráz a infrastruktura pro město typická. Obyvatelé nemuseli v minulosti řešit problém výstavby školy, řeší pouze její nedostatečnou kapacitu. Mohou se pyšnit historickým centrem obce s výstavním barokním kostelem a pěkným, klasicky uspořádaným náměstím, na kterém je vše důležité: radnice, hospody, obchody i lavičky pro uondané pěší. V Mnichovicích najdeme muzeum, funkční knihovnu a informační centrum. Za městem na Šibeničním vrchu si lze v  zimě zalyžovat.

Co v Mnichovicích prozatím nemají, jsou neosobní kostky supermarketů a rozsáhlých skladových areálů. Moderní doba má ovšem své požadavky. Barokní štíty obyvatelé i návštěvníci Mnichovic obdivují stále. Zároveň však potřebují parkovat auta, kterých dramaticky přibývá. Taky si přejí dojít pěšky ke hřbitovu či na druhý konec městečka. A to dnes možné není.

Vyhledávaná rekreační oblast
V letním období se počet obyvatel v Mnichovicích zdvojnásobí. Mohou za to chalupy a domy, které jsou užívány pouze rekreačně, o víkendech a prázdninách. Mnichovice a okolí jsou oblastí hojně navštěvovanou turisty. Mikroregion Ladův kraj je krajem turistických cest a cyklotras a oblíbeným cílem Pražanů i obyvatel regionu. Vydáte se cestou kocoura Mikeše, můžete navštívit zámek Berchtold, pohádkové Hrusice nebo putovat Krajinou barona Ringhoffera.

 

Kolem Velkých Popovic je několik turistických tras, které jsme podrobněji popsali v článku Šumava jen kousek od Prahy. Vydejte se stezkou barona Ringhoffera.

 

Ke vzdálenějším cílům výletů patří Jílovské zlaté doly anebo zámek Konopiště a jeho rozlehlý zámecký park.

Vize: Městečko rakouského střihu
V roce 2014 zvítězilo ve volbách uskupení Volba pro Mnichovice-Volba pro město, které získalo 5 mandátů, těsně následované uskupením Mnichovice-město na Vaší straně, rovněž s 5 mandáty. Strana TOP09 získala v jedenáctičlenném zastupitelstvu města jeden mandát. Nejvíce preferenčních hlasů získala Mgr. Petra Pecková ze strany Mnichovice-město na Vaší straně, která je v současnosti uvolněnou starostkou. Dalšími zastupiteli města jsou: Margita Valentová (první místostarostka), JUDr. Jan Zenkl (druhý místostarosta), Mgr. Štěpánka Zvejkalová, Ing. Karel Knetl, Ing. Vlastimil Babor, Ing. Petr Schneider, Jiří Babor, Petr Doležal, Ing. Magdalena Třebická a Tomáš Králík.

Vizí vedení obce je čisté, zelené, rozkvetlé město, se vstřícnými lidmi, spolky a s bohatým společenským životem. Dobré místo pro život, s úspěšným drobným podnikáním, bez velkých nákupních center, s nezničenou dostupnou přírodou. Město, které pamatuje na děti, teenagery, občany produktivního věku i na seniory. Malé, funkční město, jakých je například v Rakousku většina.