Vědecký projekt za miliardy i velká obecní policie. To je Vestec

V popředí rybník a sportovně rekreační areál
 

13 kilometrů jihovýchodně od centra hlavního města leží obec Vestec. Blízkostí Prahy však netrpív - sídlí tu významné firmy, má vlastní poštu, ale konají se tu i sportovní a kulturní akce.

Chcete-li si prohlédnout obec pohledem pilota helikoptéry, jděte na stránku Virtual Travel. Bilanční rozhovor z přelomu roku najdete v článku Starosta Vestce: Letos jsme měli historicky největší investice

Inovace ve vědě a podnikání

Budova výzkumného pracoviště BIOCEV ve Vestci

Zjevně nejvýznamnějším projektem na katastru obce Vestec u Prahy je biotechnologické a biomedicínské centrum BIOCEV. Na jeho chodu se podílí šest ústavů Akademie věd a dvě fakulty Univerzity Karlovy. Vznikl díky Evropskému fondu regionálního rozvoje s dotací 2,85 miliardy korun. "Pro nás je Biocev obrovská prestižní záležitost a jsme rádi, že toto centrum vzniklo u nás," říká starosta Vestce Tibor Švec. Že jde o vědecký výzkum světového formátu, se můžete přesvědčit v článku Nádory a zuby mají podobný vývoj. Přišel na to český vědec. Ve Vestci dále sídlí čtyři renomované biotechnologické firmy a inovacemi se zabývá také Safina nebo Jiva. 

Obec Vestec leží v okrese Praha-západ 13 km jihovýchodně od hlavního města. Na konci roku 2015 měla 2 422 obyvatel s průměrným věkem 35 let. Starostou obce je Tibor Švec za TOP 09.

Policie devíti obcí

Obecní policie ve Vestci funguje od června 2013 a v letošním dubnu rozšířila svou působnost na další obce. Nyní se tedy vestečtí strážníci starají o bezpečnost také v obcích Dolní Břežany, Zlatníky - Hodkovice, Ohrobec, Modletice, Dobřejovice, Herink, Popovičky a Vrané nad Vltavou. Vestecká policie má devět strážníků, kterým velí Zdeněk Vočka. Rozhovor s ním si můžete přečíst v článku Vestecká policie uvažuje o narkotizační pušce na psy. Strážníci projevili statečnost například při nedávném požáru, kdy hrozil výbuch propanbutanové lahve

Průkopník v poštovních službách

Od dubna začala v budově obecního úřadu fungovat pošta. Ta velmi uleví jak místním, tak obyvatelům Jesenice, na jejíž pobočce se do té doby tvořily značné fronty. V příštím roce by se mohla přesunout do větších prostor a fungovat na dvou přepážkách. Více se dozvíte v článku První samostatná pošta Partner se osvědčila ve Vestci.

Historie obce Véska

První dochování zmínka je pochází z 10. ledna 1360. Pod tehdejším názvem Véska ji císař Karel IV. zapsal jako manství Janovi z Hardeka. Vestec náležel pod panství v Kostelci a později pod Dolní Břežany. Ty koupil v roce 1715 arcibiskup František Ferdinand a obě sídla patřila pražskému arcibiskupství do roku 1945. V roce 1722 bylo ve Vestci 22 stavení. V roce 1970 už je evidováno 413 obyvatel a 104 popisných čísel. Více o historii obce se dočtete v článku Vestec není žádná malá vesnice

Masopustní a jiné veselí

Masopust ve Vestci v roce 1963

"Bujarý průvod nevynechal žádné stavení. Bývalo vždycky zvykem, že u dveří čekala paní domu se sladkými koblihami či stopečkou dobrého moku. I když mráz mnohokrát zalézal za nehty, krevní oběh byl u všech aktérů vyhříván doušky ostřejšího moku, umocněný veselou náladou," uvádí se v obecní kronice, o kterou pečuje kronikářka Blanka Pašková.

O návratu k tradicím se dočtete v článku Vestečtí si posvícení skvěle užívali nebo o době adventu Světélka, koledy a fotbalisté v Betlému.

Vestec žije sportem

U Vesteckého rybníka se již šest let rozrůstá sportovní a rekreační areál. Najdete tu několik cyklostezek, naučnou planetární stezkou, rekreačně-přírodní park, mola na vodě a louku s ovocným sadem. Vedle je fotbalové a víceúčelové hřiště, dětské hřiště a venkovní posilovna.