Doveďte grilovačku k dokonalosti: Domácí hořčice bez éček bude hotová za 5 minut

Návštěva bude koukat a přitom je to tak jednoduché
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V naší spíži nebo lednici tento palčivý produkt určitě nechybí. Hořčice patří mezi základní dochucovadla teplé i studené kuchyně a dodává správný říz tučným pokrmům. Jak si hořčici připravit doma? Je to rychlé a jednoduché, stačí jen pár surovin a výkonný mixér. Steaky naložené v domácí hořčici budou chutnat báječně!

Hořčice, anglicky mustard, je z latinského mustum ardens, což doslova znamená „musí pálit“. Inu, tohle je základní charakteristika, která by nás měla čekat uvnitř produktů, které jsou k dostání na pultech v obchodě či supermarketu. Bohužel zlatavě žlutá barva může být jen výsledkem dobarvování a chemické konzervace. Domácí hořčici dodá tu správnou barvu kurkuma.

Najdete mnoho druhů

Podle způsobu mletí hořčičných semen, jejich barvy a případných dalších přísad se hořčice rozlišuje na plnotučnou, kremžskou a speciální. Plnotučná hořčice je z jemně pomletých semen hořčice bílé, kremžská navíc obsahuje hrubě drcená semena hořčice černé a speciální má přídavek ovoce nebo zeleniny. Dále na pultech najdete hořčici dijonskou, která pochází z jemného mletí tmavých hořčičných semínek. Je dochucena bílým vínem a nekvašenou šťávou ovocných hroznů.

Příprava domácí hořčice je snadná a rychlá. Během chvilky tak máte hořčici bez éček, chemických barviv, dochucovadel a konzervantů. Jak tedy na to?

Doba přípravy: 5 minut + 24 hodin na odležení
Množství: asi 300 ml

Suroviny:

  • 75 g hořčičných semínek
  • 70 ml bílého vinného octa
  • 150 ml vody
  • 7 g soli
  • 1 čajová lžička medu
  • 1/3 čajové lžičky mleté kurkumy

A jdeme na to

Hořčičná semínka smícháme s vodou a medem, dáme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Poté přidáme vinný ocet, sůl a kurkumu. Kurkuma dodá hořčici lepší chuť a barvu. Vše důkladně promixujeme a máme hotovo.

Hotovou hořčici necháme alespoň 24 hodin odpočívat v lednici, aby se vytratila hořká chuť. Čím studenější dáme vodu, tím bude domácí hořčice ostřejší.

Klíčová slova: