Praktické i estetické domácí třídění odpadu. Jak na to?

Třídíte? A děláte to správně?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Třídění odpadu není žádná věda. Potřebujete k němu jen trošku prostoru a pak to jde samo. Právě prostor je však to, čeho se nám často nedostává. Jak si zařídit koutek pro třídění odpadu tak, aby splňoval všechny praktické, ale také estetické nároky?

Češi třídí odpad rádi, stále však máme mezery

Češi patří v třídění odpadu mezi nejaktivnější národy. Podle údajů společnosti EKO-KOM považuje třídění odpadu za běžnou věc 73 % obyvatel ČR. 
Přestože se jedná o velmi pozitivní číslo, které nás v EU řadí mezi nejpoctivější „třídiče“, stále je co zlepšovat. 

Jednou z nejčastějších překážek v třídění odpadu je často nedostatek prostoru. Komu by se chtělo koukat na plastový odpad přetékající z neekologické igelitové tašky?

Udělejte si radost a zařiďte si doma pěkný a praktický koutek pro třídění odpadu podle svých představ. Vůbec to nemusí být nákladné nebo náročné řešení.

Vytvořte si chytrý systém třídění odpadů

Dnes můžete běžně koupit koše na tříděný odpad pro domácnost, třeba i v designové podobě, která vám bude při třídění dělat radost. To je asi ta nejjednodušší cesta a je z čeho vybírat.

Pokud dáváte před nákupem designového koše přednost vlastní tvorbě, můžete si doma zkusit jednoduše vyrobit estetický a praktický koš na tříděný odpad. Stačí vhodná nádoba, trocha fantazie a chuti tvořit ať už sami, nebo za pomoci dětí, kteří si určitě barvení kyblíku či krabic velmi užijí. Pokud máte čas a tavnou pistoli, můžete si vyrobit originální třídicí box se zahrádkou.

Pokud vám jde naopak především o praktickou stránku, nabízejí se například speciální skladné tašky na tříděný odpad nebo plastové nádoby, které můžete naskládat na sebe. V tomto případě se jedná především o praktické řešení, ale i tyhle nádoby si můžete pěkně nazdobit.

Nezapomínejte ani na odpad do sběrného dvora

Odpad patřící do sběrného dvora je často opomíjený. Může jít třeba jen o obyčejné baterky. O nepoužívanou či rozbitou elektroniku, nad kterou mávneme rukou a bez přemýšlení ji hodíme do koše na směsný odpad. Přitom je to zbytečné. Třídění odpadu do sběrného dvora nemusí zabrat o moc více času ani práce než třídění plastů a papíru.

Stačí ke košům na tříděný odpad přidat jednu nádobu na třídění odpadu navíc, kam můžete odpad přichystaný pro odvoz do sběrného dvora odkládat, a vytřídit ho až přímo na místě.

Tak vám nebude netradiční a nebezpečný odpad doma nijak překážet a můžete ho do sběrného dvora vzít, kdykoliv budete mít zrovna cestu kolem nebo jednou za pár měsíců, až se nádoba naplní.

Klíčová slova: