Unikátní objev na kurovické tvrzi: další hebrejský nápis ze 17. století

První nalezený nápis pocházel z ruky dospělého člověka
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Památkáři objevili v tvrzi v Kurovicích na Kroměřížsku další hebrejský nápis ze 17. století, jehož autorem je pravděpodobně dítě. V Holešově to oznámil historik a památkář tamní radnice Karel Bartošek. Vyrytý text na stěně chodby v prvním patře zní "Napsal Josef, syn Šimšona".

Není to poprvé, kdy byl podobný nápis objeven. Již dříve se při rekonstrukci tvrze objevily hebrejské nápisy také ze 17. století. Text obsahuje citace z tóry a autor ho vyškrábal do omítky v místnosti ve druhém patře tvrze.

"Nyní objevený nápis je napsaný dětskou rukou, takovým primitivním způsobem, pologramotným. Předchozí nápis byl zcela jiný, zřejmě napsaný vzdělanými lidmi," uvedl Bartošek, podle kterého objev dalšího nápisu dokazuje, že v tvrzi žili nějakou dobu židé, skupina byla různorodá z hlediska věku i vzdělání. Oba nápisy jsou podle něj datované do roku 1656, tedy po skončení třicetileté války.

Židovské nápisy jsou u nás raritou

Bartošek nápisy nedávno prezentoval na odborné konferenci, kde se podle něj ukázalo, že židovské nápisy ve šlechtických sídlech jsou v Česku i Evropě zcela ojedinělé. V Kurovicích zřejmě pobývali židovští uprchlíci, kteří odešli z oblasti Ukrajiny či Litvy.

Někteří z nich zřejmě našli útočiště na panství hraběte Jana z Rottalu v Holešově a okolních obcích, včetně Kurovic. Nově objevený nápis budou nyní zkoumat hebraisté a odborníci na historii 17. století. Lidé by si jej mohli prohlédnout na festivalu židovské kultury, který se bude konat na konci července.

Mezi židy, kteří v 17. století prchali před kozáckým povstáním proti polské nadvládě na Moravu, byl i rabín Šach, vlastním jménem Šabtaj ha-Kohen. Ve své době patřil mezi nejvýznamnější židovské učence. Narodil se v roce 1621 v litevském Vilnu (dnešní Vilnius) a zemřel roku 1663 v Holešově, kde napsal některé své knihy. Místní synagoga byla pojmenována podle jeho komentářů Šulchan aruchu, kterým se říká šach.

Židovská obec však v Holešově existovala již v 15. století. V polovině 19. století žilo v Holešově zhruba 1 700 židů. Za druhé světové války komunitu vyvraždili nacisté.

Klíčová slova: