Závodník Juan Manuel Correa byl probuzen z umělého spánku. Vyhráno ale ještě není

Všichni pevně věří, že se Juan Manuel zase vrátí do kokpitu
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Mimo bezprostřední nebezpečí života, přesto stále velmi vážný stav. Tak nějak vypadá aktuální situace ohledně zdraví závodníka Formule 2 Juana Manuela Correy, který byl uveden do umělého spánku po tragické nehodě ve Spa před dvěma týdny, během které zemřel dvaadvacetiletý jezdec Anthoine Hubert. Americký pilot však ještě zdaleka nemá vyhráno.

Stav Američana s ekvádorskými kořeny, který je členem českého týmu Sauber Junior by Charouz a v jeho barvách letos jezdil šampionát F2, se pomalu zlepšuje. Po tragické nehodě z okruhu ve Spa-Francorchamps, při které vyhasl život Anthoine Huberta, se dlouho nevědělo, zda i on nebude druhou obětí.

Plíce už zase pracují

Ovšem i když teď byl odpojen z přístroje ECMO (pumpa pro mimotělní oběh), který je využíván, když dojde k selhání plic, na optimismus je stále ještě příliš brzy. Lékaři se totiž stále perou s časem, který je proti nim. Přesto, že stav Juana Manuela není kritický, ale "pouze" velmi vážný, vyhráno zdaleka není.

Mladý závodník je sice částečně při vědomí, ale doktoři ho musejí probouzet postupně. Zcela vzhůru tak ještě není. Je třeba si uvědomit, že Correa byl v indukovaném kómatu více než dva týdny. Stále je tedy zranitelný a samozřejmě zůstává na jednotce intenzivní péče. 

Následky mohou být trvalé

Tým lékařů se pomalu může začít zabývat stavem pacientových nohou. Obě jsou po strašlivé nehodě na mnoha místech zlomeny a doposud se s nimi nedalo nic dělat. Juana Manuela čeká velká operace. Jenže tu je možné provést až ve chvíli, kdy bude stoprocentní jistota, že plíce nápor zvládnou.

V opačném případě by hrozilo, že stav Correy se dostane znovu na začátek, ne-li ještě hůře. Zároveň je zřejmé, že jestli se problémy s nohama nevyřeší co nejdříve, hrozí závodníkovi trvalé následky. 

Klíčová slova: