Nenáviděné neziskovky suplují stát. Přímou pomoc postiženým tornádem vláda trestuhodně filtruje

Premiér Andrej Babiš sliboval na jižní Moravě, zdecimované tornádem, rychlou pomoc. Tu zatím suplují neziskovky
 

Občané, postižení řáděním tornáda na jižní Moravě, si na pomoc od státu musejí počkat a nemají zdaleka jistotu, že na ni vůbec dosáhnou. Funkci spasitele v nejhorším momentě jejich životů suplují neziskovky, které mají díky vlně solidarity celého Česka k dispozici dostatek financí na pomoc pro každého jednotlivce. Stát v pomoci trestuhodně selhává. Není snad pro vládu Andreje Babiše občan na prvním místě?

Obrovská tragédie, která zasáhla stovky rodin na Břeclavsku a Hodonínsku, pro ně rozhodně neskončila momentem, kdy se na jejich tornádem zpustošené domovy přijel podívat premiér. Společně s ministryní financí Alenou Schillerovou sliboval přímo na místě i do médií masivní pomoc a mnozí postižení snad mohli nabýt i pocit, že jsou právě oni pro vládu ČR jasnou aktuální prioritou.

Vládní snahy o filtrování žadatelů o podporu

Dotační program Živel, který představila po několika dnech od tragédie ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, vypadal zprvu nadějně. Jenomže nebyla by to populistická vláda, aby neslíbila "A" a pak jej pokradmu podmínila celou abecedou podmínek. Především díky bedlivému dohledu opozice bylo záhy odhaleno, že slibované 2 miliony na obnovu každého obydlí, které bylo tornádem poškozeno či zcela zničeno, se všech týkat nebudou.

Odečítání darů z veřejných sbírek vyvolalo takovou vlnu nevole, že donutila dámy Schillerovou a Dostálovou couvnout a tento bod z podmínek čerpání dotace vypustit. Druhou spornou podmínku - odečítání vyplacených pojistek - už volání ze strany opozice i odborníků na pojišťovnictví nezvrátilo. A tak ti, co si platili celé roky pojistky na své nemovitosti a zasáhlo je tornádo, zůstali v rámci výplaty dvoumilionové dotace znevýhodněni. Posledním pokusem vlády, jak na postižených ušetřit, byl plán nevyplácet žádné finance těm, co neměli své tornádem zasažené objekty zkolaudované. I tento svůj pokus o nevyplácení dotace musela nakonec ministryně Dostálová včera přehodnotit, a lidé s rozestavěnými domy na ni dosáhnou.

I přes tyto různé vládní pokusy lidem podávání žádostí o dotační program Živel znepříjemnit pustili se zasažení občané celkem houfně do vyplňování dokumentů - před týdnem bylo žádostí do programu Živel podáno necelých 800. Jenomže úřední šiml je neúprosný, a tak se jich až 90 % vrátilo zpět k podávajícím, aby své dokumenty doplnili. Toto má být tedy naplněním Babišem zmiňovaného hesla: "Kdo rychle dává, dvakrát dává?"

Ministerstvo pro místní rozvoj prozatím vyplatilo postiženým tornádem 25 milionů, což představuje uspokojení hrubým odhadem maximálně 15 žádostí. Žádnou další finanční podporu lidé od státu nedostávají. Ministr Havlíček před třemi týdny slíbil úhrady 80 - 100 % nákladů podnikatelům na pořízení majetku. Jenomže jen málo - především drobných živnostníků, kteří měli v postižených vsích malé provozovny, má aktuálně dostatek financí na to, aby nakupovalo vybavení nebo majetek. Zvlášť pokud jej nemají kam umístit, když byly jejich provozovny zničeny živlem.

Neziskovky? Pijavice se teď hodí

Stát tedy rozhodně není tím, kdo v první linii bezmezně pomáhá. Nebýt angažovanosti dobrovolníků a také obrovské finanční solidarity, kdy na účtech neziskovek přistálo jen během prvního týdne přes 1 miliardu korun, ocitli by se živelnou katastrofou postižení občané téměř bez finanční podpory. Kde tedy jsou ty slibované prioritní kroky vlády, o nichž na místě mluvil premiér Andrej Babiš? 

Liknavý přístup státu vůči svým občanům, kteří se ocitli ne vlastní vinou v tragické životní situaci, lze vysvětlit pohledem do historie. Jak současný premiér, tak i prezident Miloš Zeman se v minulosti několikrát celkem nevybíravě vyjadřovali na účet neziskových organizací. V roce 2018 chtěl Andrej Babiš seškrtat jejich rozpočty, o rok později dokonce plánovalo ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou změnu vyplácení dotací neziskovkám z Evropského sociálního fondu. Prezident Zeman se před lety veřejně označil za nepřítele neziskovek a zašel dokonce k označení, že jsou pijavicí státu. 

Tato pijavice je nyní jediná, kdo je lidem v zoufalých životních situacích nejblíže. Jednotlivé charitativní organizace, kterým lidé posílali peníze prostřednictvím sbírek, již dávno rozdělují miliony. Za ty si lidé, kteří mnohdy nemají kde bydlet, přišli o vše a chybí jim i základní denní potřeby, mohou nakoupit. Většinou utrácejí za nové vybavení domů či bytů, ti, kterým nezbylo nic, jsou šťastni, že mohou dětem pořídit třeba novou aktovku do školy. Stát na takové materiální ztráty poškozených ani nepomyslel. Naopak zcela účelově zneužil obrovskou vlnu lidské solidarity a úplně v tichosti přesměroval tyto starosti na neziskovky. 

Kdo pomůže kraji? 

Neziskovky také fungují velmi dobře při organizaci dobrovolnické pomoci, spolupracují s krajem a rozdělují také materiální pomoc, které lidé z celé země naposílali na jižní Moravu desítky tun. Jedna miliarda korun jistě nepokryje veškeré ztráty, které obyvatelé Hodonínska a Břeclavska postihly. Krajský úřad bude muset řešit také opravu zdevastované místní infrastruktury. Přidá mu na to stát?

To zřejmě záleží na tom, jak se zadaří místnímu hejtmanovi Janu Grolichovi (KDU-ČSL) jednání s ministrem Havlíčkem i jeho kolegyní Dostálovou. Anebo možná na tom, jak dopadnou blížící se volby do Poslanecké sněmovny. Tyto finance totiž bude třeba získat ze státního rozpočtu, který je po covidové pandemii v tragickém schodku. A ministryně Schillerová je jistě nebude chtít s otevřeným srdcem vydat, i když nyní na twitteru říká pravý opak. 

Že by tedy nakonec pomohla ta premiérem i prezidentem neustále peskovaná Evropská unie? Ta je totiž téměř vždy po neočekávaných živelných katastrofách připravena s otevřenou peněženkou. Peníze posílá rychle a pokud v tomto případě nebude vadit premiérův střet zájmů, mohla by obnova poničeného kraje nakonec proběhnout celkem rychle. 

Zdroj: iRozhlas.cz, twitter

KAM DÁL: Krainová ukázala fotku ze svých začátků v Paříži, byla fakt krásná. Prozradila, čeho se tenkrát nejvíc bála.