Maření výkonu úředního rozhodnutí

Dne 22. 3. 2018 bylo sděleno podezření 26leté ženě, ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, kterého se dopustila tím, že dne 19. března 2018 okolo 15:10 hodin byla jako řidička v obci Zdice, na komunikaci č. II/605, ulice Husova, ve směru jízdy na obec Králův Dvůr, zastavena a následně kontrolována policejní hlídkou po předchozím řízení vlastního osobního motorového vozidla tovární značky BMW 318. Na místě kontroly řidička předložila policistům pouze osvědčení o registraci vozidla. Po výzvě se podrobila odbornému měření na přítomnost alkoholu s negativním výsledkem, dále orientačnímu testu na přítomnost jiné návykové látky, rovněž s negativním výsledkem.

Policisté na místě po provedené kontrole v evidencích řidičů zjistili, že v současné době má řidička vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dvanáct měsíců, do 8. 6.2018. Dále bylo zjištěno, že na vozidle není platná technická prohlídka. Z uvedených skutečností vyplývá, že řidička porušila veřejný zájem tím, že řídila motorové vozidlo v době, kdy měla vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel a užila motorové vozidlo bez platné technické prohlídky.

Druhý řidič, který jel se svým vozidlem, ačkoliv mu byl vysloven zákaz, byl kontrolován policejní hlídkou dne 22. 3. 2018 v 17:47 hod., na pozemní komunikaci v obci Zdice, v ulici ČS. Armády, když řídil motorové vozidlo tovární značky Opel Vectra Caravan. Policistům se na místě doznal, že si je vědom toho, že má vysloven platný zákaz řízení motorových vozidel. Vozidlo tedy řídil, přestože si byl vědom toho, že mu byl uložen trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu 48 měsíců, do 1. 10. 2021.

Za spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na dva roky.