Jak vybrat dětské kolo? Záleží hlavně na váze

Superlehké dětské kolo z dílny Frog váží pouhých 6,9 kilo.
 

Potřebuje vaše dítě zase nové kolo? Máme pro vás několik rad, na co se při jeho koupi zaměřit. Plánované cyklovýlety pak budou milým rodinným podnikem a ne trápením.

Počasí přímo vybízí k tomu, abyste naplánovali pěkný rodinný cyklovýlet. Když však vaše ratolest ze starého kola přes zimu vyrostla, potřebujete pořídit kolo nové. Takové, které mu bude sedět, bude se mu líbit a zároveň bude plně funkční. Poradíme vám, na co si dát pozor a podle čeho kolo správně vybírat. Naše tipy se vám budou hodit i v případě, že vybíráte vůbec první kolo pro své dítě.

Váha kola

Dejte pozor na váhu kola. Pokud dítě váží kolem 20 kilo, je váha kola tím nejzásadnějším parametrem. Na ní totiž záleží, s jakou lehkostí a jistotou bude dítě kolo ovládat. A je jasné, že čím bude na kole jistější, tím bude jeho jízda bezpečnější. Na lehkém kole se prostě dítěti jezdí lépe, ujede delší cestu a zvládne i jiný než rovinatý terén.

Nižší váhu ocení i rodič. Často se totiž stává, zejména v případech, kdy je dítě na kole prvním rokem, že ho jízda přestane bavit a rodič musí kolo domů dovléct na vlastních zádech. Lehká kola bývají vyráběna z hliníku, nikoliv z oceli.

Uspořádání kola

Dítě není jen zmenšený dospělý, jeho fyziologie je přeci jen trošku jiná. Proto mají děti kratší dosah než dospělí a na kole je pro ně vhodnější lehce odlišná pozice. Důležité je tedy dbát na zvýšenou pozici řídítek, upravený sklon sedlové trubky a mírně zkrácenou délku rámu.

"Děti nejsou pouze zmenšenými "dospěláky". Mají specifické požadavky a fyziologická specifika, která u většiny výrobců dětských kol nejsou zohledněna. U vlastních dětí jsem si ověřil, jak dobré a hlavně lehké kolo ovlivňuje potěšení dítěte z jízdy, a tím i pohodový výlet pro rodiče," uvádí Ondřej Brunecký, expert v oblasti dětských kol ze společnosti Cyklospeciality.cz.

Šířka řídítek
Důležitým parametrem je také šíře řídítek, která musí být přizpůsobena věku a výšce dítěte. A protože děti nechtějí mít z jízdy bolavé ruce, rukojeť jim musí pohodlně zapadnout do dlaně a být z měkkého materiálu. Malý cyklista také musí pohodlně dosáhnout na brzdovou páku, aby mohl v případě nebezpečí rychle a bezpečně zabrzdit. Nejvhodnější jsou tedy ta kola, u kterých lze úhel nastavit podle individuálních potřeb dítěte.

 

A když už dítěti koupíte kolo, využijte toho a jeďte na výlet cyklovláčkem, který jezdí o víkendech a svátcích na Okoř a do Slaného.

 

Kolo se také musí dětem líbit. Tohle určitě zaujme každou holčičku.

Délka klik
Zažité studie udávaly, že optimální délka klik dětského kola je 20 procent vnitřní délky nohy, stejně jako u kol pro dospělé. Výzkum společnosti FROG, která ve spolupráci s Centrem sportovní University Brunel otestovala okolo 250 dětí ve věku od 2 do 16 let, však ukázal, že pro malé děti jsou vhodnější kliky o něco kratší. Zvyšuje to komfort a pocit bezpečnosti na kole. Dlouhé kliky znamenají velký rozsah pohybu kolen, protože zejména u začínajících dětí je sedlo nastaveno níže než do propnuté nohy, aby dítě dosáhlo bezpečně na zem. Vybírejte tedy optimalizovanou zkrácenou délku klik. U větších dětí lze v případě potřeby kratší kliky nahradit klikami delšími.

 

A rodiče, kteří třeba na svého potomka zůstali sami, mohou najít novou lásku v seznamce pro cyklisty.

 

Q faktor
To je věc, která je u nás prakticky neznámá. O co se jedná? Q faktor je vlastně informace o horizontální vzdálenosti pedálů od sebe, tedy jinými slovy Q faktor ovlivňuje to, jak moc do široka dítě na kole šlape. Výsledky studie (pod vedením Dimitise Katsanise - kapacita v cyklistické sportovní branži) překvapivě prokázaly, že u malých postav - tedy u dětí, je toto poměrně důležitý parametr, který ovlivňuje komfort jízdy a sílu, která se při šlapání z nohou přenáší do jízdy.