Guru Jára odháčkoval desítky žen: Pohlavní styk pasoval na léčebnou metodu

Guru Jára uprchl před trestem na Filipíny. Letos v létě byl vydán do Česka
  |   zajímavost

Óm Nadsamec neboli Guru Jára – vychytralý sexuální predátor a vůdce sekty, který byl obklopený stovkami žen. Jaroslav Dobeš, jak zní jeho pravé jméno, založil neakreditovanou školu Poetrie a podle verdiktu soudu se dopustil série znásilnění. Co se skrývá za příběhem, který jeden čas řešilo celé Česko? 

Za Jaroslavem Dobešem přicházely ženy, které se mnohdy nacházely v těžké životní situaci. Toužily po změně či porozumění. Guru Jára na svých seminářích ale klientky znásilňoval, když jim tvrdil, že dokáže odstranit háčky, které na nich zanechali jejich bývalí partneři. Pomocí hyperventilace, když už žena nebyla schopna pohybu, na ní vykonal soulož. 

Jako duchovní učitel si žil Guru Jára zpočátku docela obyčejný život. Vydával časopis Poetrie, distribuoval knihy a CD, pořádal různá setkání. Největší zájem přišel se založením školy stejného názvu, která se snažila organizačně přiblížit běžné vysoké škole. Akreditace tu však chyběla, a to nebyl ani zdaleka jediný problém. Na jeho případ a možné nelegální praktiky upozornil v roce 2011 poprvé redaktor časopisu Reflex Jiří X. Doležal. Policie měla přitom Dobeše sledovat už od roku 2007. Co se dělo za zavřenými dveřmi?

Esoterická škola Poetrie

Ženy byly v Poetrii rozdělovány na tzv. áčka, béčka a céčka. Do první zmíněné kategorie patřily ženy mladé a krásné, mnohdy to byly blondýnky s modrýma očima. Do béčka ženy plnoštíhlé, které měly obvykle tmavé oči a vlasy, do céčka pak ženy starší a taktéž silnější. Odůvodněno to bylo tak, že mladé a krásné ženy mají jemnější duchovní energii, a tudíž větší šanci k nápravě. 

Dobeš měl na seminářích i muže, náplň kurzů se ale lišila. Pro ženy tu byla metoda odháčkování, kterou už zanedlouho mělo znát celé Česko. Bohužel nikoliv pro její převratnost, ale protizákonnost. Bývalí sexuální partneři v ženách podle Dobeše zanechali „háčky“, které on dokáže svým žačkám z těla odstranit. Pomáhala mu s tím Barbora Plášková, která byla jednou z jeho nejbližších spolupracovnic a dívky mu k aktu vybírala. Soud proti ní posléze vedl trestní řízení také. 

Cílem byla hyperventilace a soulož

Když se ženy této metodě podrobovaly, neměly nejmenší tušení, jak bude probíhat. Věřily svému guruovi, chtěly svůj život změnit. Často to vnímaly jako jedinou možnou cestu. Problémem sekt je, že často sdružuje velmi zlomené a utrápené lidi, kteří věří, že konečně našli smysl života. A to bez ohledu na vzdělání. Představa, že se do takových situací dostávají pouze lidé „jednodušší“ a nevzdělání, je velmi bláhová. 

Vůdce sekty si k odháčkování vybíral právě ty mladé a krásné. Metoda spočívala v tom, že se dívky ve spodním prádle podrobily dechovému cvičení, které vedlo k hyperventilaci – často v kombinaci s nedostatkem spánku a stravy, dehydratací a stresem. Ženy se tak nezmohly k ovládání svého těla a vyjádření nesouhlasu vůči souloži, kterou na nich Dobeš vykonal. Tím měl přítomným ženám ony zmíněné háčky uvolnit. 

Ke znásilněním mělo dojít v letech 2004 až 2007. Soud nakonec klasifikoval, že ke znásilnění došlo užitím násilím, a nikoliv ve stavu bezbrannosti. Podle soudce Dobeš a Plášková takový stav totiž vyvolali úmyslně.

Kristýna Ryška v roli Pláškové

Dodnes má Guru Jára své příznivce, kteří pořádají workshopy, semináře a živí dál jeho praktiky. On sám uprchl v roce 2012 na Filipíny, stejně tak Plášková. Požádali o azyl z náboženských důvodů, který jim nebyl vydán, a žili v imigrační vazbě. Od roku 2014 se vede soudní jednání v jejich nepřítomnosti. Nakonec soud uložil Dobešovi 5,5 let a Pláškové 5 let. Letos byly oba vydáni zpět do Česka a putovali rovnou do vězení. 

Režisér Biser Arichtev natočil o tomto případu minisérii Guru. Roli Dobeše dostal Vojta Kotek, roli Pláškové Kristýna Ryška. Roli poškozené oběti si v tomto případě zahrála Anička Fialová. 

Zdroj: iDNES.cz, Český rozhlas, wikipedia.org, lidovky.cz

KAM DÁL: Zločiny z Perlovky: Ze smyslné zlodějky, která slibovala osmý div světa, se vyklubal chlap.