Jak vybrat spotřebiče do kuchyně?

  |  Komerční sdělení

Kuchyně je jednou z nejdůležitějších místností v domě a správné vybavení je zásadní pro vytvoření lahodného jídla. Při plánování nebo přestavbě kuchyně je důležité vybrat ty správné spotřebiče, které vám přípravu jídel usnadní a zpříjemní vaření.

Nejprve si promyslete, jaké spotřebiče potřebujete a jak často je budete používat. Existuje mnoho různých možností a funkcí, které mohou pomoci zkrátit čas a usnadnit přípravu jídla. Mezi nejdůležitější spotřebiče v kuchyni patří pečící trouby, varné desky, lednice a dnes již k běžné výbavě patří i myčky.

Dobrý kávovar, mixér na smoothie, odšťavňovač, mikrovlnná trouba, hrnec na vaření rýže a další drobné spotřebiče vám mohou vaření také zpříjemnit, nezbytné spotřebiče jsou ovšem klíčové pro přípravu jakéhokoliv jídla.

Pojďme se tedy podívat, jaké to jsou a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Vybrat správné spotřebiče do kuchyně je totiž jistě náročný úkol, ale s dostatkem informací a plánování se budete moci těšit na skvěle vybavenou kuchyni, která vám bude sloužit mnoho let.

Jak vybrat lednici?

Když přemýšlíte nad tím, jakou vybrat lednici, mohou být pro vás všechny informace a údaje docela zahlcující. Volně stojící nebo vestavnou? Menší nebo dvoukřídlou? Které funkce a jakou energetickou úspornost? Existuje mnoho stylů, velikostí a funkcí. Ale nebojte se, výběr té správné nemusí být tak náročný.

Nejprve přemýšlejte o svých potřebách, kolik prostoru máte k dispozici a jak často a pro koho nakupujete jídlo. Zda vaříte často, zda máte rádi vychlazené nápoje a velké zásoby zeleniny nebo potřebujete spíš extra místo na mražené výrobky a především také podle velikosti domácnosti. 

Pro jednoho člověka se obecně doporučuje kolem 70 litrů objemu v lednici a 25 l v mrazáku. 1-2 členné domácnosti tak stačí menší lednice 100-250 l a 3-4 členná domácnost potřebuje spíš 250-350 l. 

Pokud máte navíc rádi velké zásoby zmražených zásob, vybírejte určitě také podle velikosti mrazáku a parametrů mrazícího výkonu, který udává množství potravin, které lze zmrazit za 24 hodin a výkonu mrazení – na jakou teplotu dokáže mrazák jídlo zamrazit – * až **** tedy na teplotu – 6°C až – 24°C.

Protože lednice musí běžet nepřetržitě, zvažte i její energetickou účinnost. Novější modely mohou ušetřit na celkových nákladech domácnosti až nečekaně mnoho. Podle některých odborníků se investice do chladničky s prvotřídní úsporou energie vrátí během dvou až pěti let. Energetickou účinnost označují písmena A-G, u úsporné lednice třídy A je roční spotřeba elektřiny kolem 108 kWh, zatímco u třídy D 207 kWh nebo i více, což vás vyjde podle vašeho tarifu a dodavatele elektřiny o zhruba 600-1000 Kč víc za rok. Navíc energeticky úspornější lednice jsou často i méně hlučné a nabízí mnoho moderních funkcí navíc.

Při výběru si také nastudujte jednotlivé funkce jako jsou No Frost, nulová zóna, super chlazení, super mrazení, ionizátor, antibakteriální povrch, ventilace, prázdninový režim a mnoho dalších. 

Ať už patříte k těm, kteří mají rádi mnoho funkcí a vlastností, nebo těm, kteří hledají minimalistický design, je příjemné najít lednici, která splní vaše požadavky a zároveň se vejde do rozpočtu.

Kam lednici umístit?

Plánování linky může být zábavným procesem, ale jakmile začnete uvažovat o praktických detailech, jako umístění spotřebičů, může se to celé trochu zkomplikovat.

Když však najdete správné místo pro lednici, potažmo i všechny ostatní spotřebiče v kuchyni, může to mít obrovský dopad na to, jak pohodlně a efektivně budete vařit a skladovat potraviny.

V situaci, kdy máte k dispozici velký prostor, můžete investovat do designového kousku v podobě volně stojící ledničky, která bude dominantou kuchyně. Jsou-li naopak možnosti prostoru omezené, volte spíše menší vestavné lednice, případně samostatné malé chladničky.

Dbejte také na správné umístění lednice. Samozřejmě není dobré vystavovat chladničku zdrojům tepla - tedy postavit ji přímo vedle trouby, sporáku nebo na přímé slunce. Plánovat je ale vhodné i celkové využití prostoru, kam budete odkládat potraviny, kde vařit a umývat zeleninu, aby byl v důsledku celý pohyb po kuchyni co možná nejplynulejší.

Varná deska a sporák

Jak si vybrat ten správný sporák? Při výběru je důležité vzít v úvahu více faktorů. Nejenže sporáky a varné desky umožňují přípravu chutného jídla, ale správný výběr může také výrazně pomoci úspoře energie.

Nejprve zvažte, jaké máte možnosti přípojek – bude na plyn nebo na elektriku? Při výběru musíte také brát v potaz velikost sporáku, jeho funkce a údržbu.

Většina domácností preferuje indukční varné desky před plynem. Jsou bezpečnější, rychlejší, dobře se udržují čisté a šetří energii, protože jídlo se ohřívá přímo v nádobě a nedochází tak k tepelným únikům.

U plynového vařiče zase nemusíte čekat na ohřev varné desky a okamžitě regulujete teplotu. V případě, že máte dostatek místa v kuchyni, může být praktičtější varná deska zvlášť a trouba umístěná do úrovně očí.

Bojujete s místem v kuchyni?  Logickou variantou může být právě sporák – buď plynový, nebo elektrický, nebo kombinovaný – tedy elektrická trouba a plynové hořáky.

Digestoře a odsavače par

Pro správnou funkčnost vaší kuchyně je důležité vybrat správnou digestoř / odsavač par. Je potřeba zohlednit velikost a typ místnosti, kde se kuchyně nachází, a také druh vaření, který nejčastěji provozujete.

Za hodinu by digestoř měla zvládnout vyměnit vzduch v místnosti alespoň 10 x. Optimální sací výkon tedy vypočítejte tak, že spočítáte přibližný objem místnosti (plocha podlahy x výška ke stropu) a ten vynásobíte deseti. Tím dostanete sací výkon určený v metrech krychlových za hodinu. Při volbě výkonu však nezapomínejte ani na hluk, ideální je digestoř s hlučností nižší než 60 dB, při hluku nad 70 dB se bavíme o hlučnosti asi jako odstřeďování pračky.

Vybírat můžete v zásadě ze dvou typů digestoří:

  • Recirkulační digestoř (odsavač par) vzduch neodvádí ven, ale odsává a pomocí uhlíkových a tukových filtrů čistí a vrací zpět do prostoru. Při instalaci není nutné řešit odtahové potrubí a je tudíž mnohem jednodušší.
  • Digestoř s odtahem je komplikovanější na instalaci a plánování, odvádí ovšem ze vzduchu i vlhkost.

Berte v potaz estetický vzhled a celkový styl vaší kuchyně. Až příliš často lidé řeší odsávání až nakonec a zbytečně tak mohou uškodit vzhledu jinak perfektně promyšlené kuchyňské linky. Správná volba vám zajistí funkčnost s minimálním rušením v kuchyni a také dodá interiéru moderní a elegantní vzhled.

Jak vybrat troubu?

Vybrat ten správný model trouby může být zábavou. V dnešní době už není třeba troubu plánovat nízko u země a v kuchyni ji schovávat, vestavné trouby mohou být centrem pozornosti celé kuchyně a života v ní.

Při výběru zvažte, jaké pokrmy nejraději a nejčastěji připravujete. Jestliže jste např. vášnivý pekař, pak by měla být vaše trouba schopna nabídnout různé druhy pečení – program na chleba, koláče i cheesecake. Pokud se spíše orientujete na zdravé stravování, třeba toužíte konečně si pořídit troubu s možností vaření v páře nebo funkcí sušení ovoce.

Možností je zde nepřeberně: grilování, rozmrazování, ohřívání, vaření v páře nebo pečení horkým vzduchem a stejně tak jsou v nabídce funkce čištění trouby – některé moderní nabízejí možnost samočištění, buď parní, pyrolytické nebo katalytické.

Při výběru trouby však začněte primárně její velikostí. Příležitostným kuchařům stačí pravděpodobně trouba o objemu 40-70 litrů, máte-li velkou rodinu nebo rádi pečete třeba pro přátele, vybírejte spíš objem nad 70 l. Těm, kteří žijí sami, stačí klidně trouba 45 l. Případně zvolte rovnou kombinovanou troubu s mikrovlnkou a tím ušetříte i místo v kuchyni.

Kromě toho zvažte i energetickou úspornost trouby. Moderní úsporné modely jsou označeny A+++ (určitě jste si již zvykli na nové energetické štítky, kde stupnice začíná od A, právě kategorie trub se ale tato změna zatím netýká a stále ještě používá původní stupnici od A+++.). Ve chvíli, kdy máte v plánu péct pravidelně třeba chleba nebo maso, které se pečou dlouho, určitě stojí energetický výdej trouby za zvážení. Naopak, pokud troubu zapnete obvykle jen o Vánocích a svátcích, není třeba investovat do nejluxusnějšího úsporného modelu. 

Jak vybrat myčku?

Při výběru myčky nádobí je důležitá především velikost vaší domácnosti a váš životní styl. Pokud se zatím rozhodujete a nádobí běžně myjete v ruce, zvažte spotřebu vody – oproti ručnímu mytí nádobí spotřebují myčky k umytí 12 sad nádobí asi o 20 litrů vody méně. Dnešní nejúspornější myčky se dostanou i pod 8 l vody na jeden mycí cyklus.

Ti, kteří mají velkou rodinu nebo často hostí přátele, budou asi potřebovat větší kapacitu a více funkcí, jako speciální program odstraňování zaschlých zbytků jídla a pod. Široké myčky kolem 60 cm mají kapacitu 12-15 sad nádobí a hodí se pro větší rodiny. Na druhé straně, v případě, že jste sami nebo ve dvou, menší myčka dává více smyslu – o šířce do 45 cm, která pojme 8-10 sad nádobí, případně existuje i stolní myčka na 6 sad nádobí.

Délka mycího cyklu bývá kolem 2-3,5 hodin, ale většina modelů nabízí funkci rychlého mytí (30-45 min). Zpravidla delší cyklus spotřebuje méně vody i energie, což může být pro někoho matoucí, protože starší myčky myly nádobí rychleji.

Důležitým faktorem může být i hlučnost myčky, a to zejména v případě, že máte kuchyni spojenou s obývacím pokojem. Dnešní modely dokážou umýt nádobí při 39 dB, což je téměř o 10 dB méně než starší modely a můžete u nich nastavit i tiché mytí v noci. Modely opravdu staré mají hlučnost až kolem 60 dB a do menších domácností se už rozhodně nedoporučují.

Skvělou funkcí myčky je pak schopnost otevřít se po umytí, aby páry nekondenzovaly uvnitř – což oceníte zejména na chatě a při krátkodobých pronájmech, kde lidi potřebují na závěr uklidit a odjet, a nečekat, až myčka dokončí program.

Vestavné, nebo samostatně stojící spotřebiče?

Každá volba přináší své výhody a nevýhody:

  • Vestavné spotřebiče poskytují elegantní a vkusný vzhled kuchyně, když jsou všechny spotřebiče integrované do kuchyňských skříní. Ovšem zpravidla pojmou o něco méně – kvůli prostoru postranních lišt a skříněk je objem o něco menší než kdyby byl spotřebič volně stojící.
  • Volně stojící spotřebiče naproti tomu mohou být jednodušší a rychlejší na instalaci a díky snadnějšímu přístupu k nim je i údržba a oprava jednodušší a rychlejší. Také mohou poskytovat některé funkce a možnosti, které u vestavných spotřebičů nejsou možné – jako průhledná dvířka, vysunovací komponenty apod.

Další vychytávky

Dalšími možnosti ke zvážení jsou spotřebiče a funkce, které nejsou nezbytné, ale chod kuchyně nám mohou velmi zpříjemnit.

Chytré kávovary, které se zapnou zrovna, když vstáváte z postele; kamery monitorující jídlo v lednici, abyste přesně věděli, co koupit. Trouby, které vám dají světelný signál, že právě dopekly bábovku.

Ohřevné zásuvky nejen na talíře a hrnečky na kávu, ale i k pomalému rozmrazování a sušení ovoce, vakuovací zásuvky, výrobníky ledu nebo úžasné moderní odsavače par, které se samy vysunou z varné desky a pak zase zasunou a můžete je ovládat hlasem či nastavit barvu jejich osvětlení…

To není hudba budoucnosti, ale spotřebiče, které můžete mít ve své kuchyňské lince už teď, záleží jen na vás, vašich preferencích a také finančních možnostech. Rozhodněte se podle svých požadavků, vkusu, potřeb a rozpočtu. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, přejeme, aby bylo vaření a čas strávený v kuchyni vždy radostí.