Špatná zpráva pro odpůrce střídání času: Jeho zrušení bylo odloženo, lidský organismus za to nepoděkuje

Letní čas by mohl být brzy minulostí
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Hodina sem - hodina tam… Už v neděli 27. října se čas posune opět o hodinu zpět, my si jednou přispíme, lidé, kteří budou právě sloužit noční, nebudou mít radost a v pondělí zase poběží všechno tak jako obyčejně - jen o hodinu později. Také se těšíte, až to skončí? Tak to si musíme ještě minimálně půl druhého roku počkat…

I když první zprávy dávaly naději na zrušení střídání času již v tomto roce, podle Evropského parlamentu byl tento termín nereálný. Došlo tedy k jeho posunutí na rok 2021. A tak se máme zase na co těšit - tedy alespoň ti z nás, kteří se současným stavem nesouhlasí.

Letní nebo zimní - který čas je "podle přírody"?

Původní čas, tedy ten, který se více řídí přírodními zákony a časovým pásmem, je čas zimní. Letní čas byl prvně zaveden v době první světové války, konkrétně v roce 1916 a důvodem k tomu byla úspora elektřiny, potřebná k večernímu osvětlení. Průkopníky této teorie (i praxe) byly Německo a Rakousko-Uhersko, ale čas se tehdy střídal jen dva roky a poté naši předci usoudili, že bude lepší nechat vše zase na přírodě.

Války vyžadovaly letní čas

Stejně jako ta první, vyžádala si zavedení letního času i druhá světová válka. V takové v době je třeba hledat úspory všude a když pomůže zdánlivě pouhé posunutí hodinových ručiček, není o čem diskutovat.

Zajímavé je, že v době protektorátu platil v našich zemích letní čas i v zimě, a to od jara toku 1940 až do podzimu roku 1942, a následně docházelo k jeho střídání s časem zimním. Dalo by se říci, že v tom měli naši dědové ještě větší zmatek než dnes. Skončila válka, skončilo i střídání časů.

Nejen válka, ale i komunisté

Další a prozatím stále trvající období střídání letního a zimního času zavedl předlistopadový režim v roce 1979, tehdy platil letní čas od konce března do konce září. Již po revoluci, v roce 1996, byla jeho platnost na podzim prodloužena až do konce října a tento stav platí dodnes.   

Pan Pecka by měl radost

Když je řeč o střídání letního a zimního času, asi není možné nezmínit pekaře Stanislava Pecku, který boji proti střídání času zasvětil podstatnou část svého života. Této myšlence byl tak oddaný, že neváhal svoji žádost přednést na těch opravdu nejvyšších místech, kdy se obrátil na samotného tehdejšího předsedu Evropské komise José Manuela Barrosa.

Bohužel neúspěšně. Stanislav Pecka zemřel v roce 2009, ale jeho myšlenka se nesla dál a dnes by měl radost. I když bylo zrušení střídání času odsunuto, rozhodnutí již padlo.

Jak to bude dál?

Jisté je, že letní čas bude platit i v příštím a následujícím roce, tedy ještě v letech 2020 a 2021. A právě v roce 2021 má nastat zajímavá situace. Jednotlivé státy dostanou na výběr, který čas si nechají. Pokud se rozhodnou pro čas letní, nechají hodiny nastavené tak, jak je přeřídí na jaře 2021. Jestliže usoudí, že je pro ně výhodnější čas zimní, bude čekat ještě jedna změna na podzim téhož roku. Že v tom bude zase zmatek? Patrně ano…

A právě proto, aby bylo zmatku co nejméně, bude se Evropská komise snažit postup všech států sladit a ty, které se rozhodnou vyčnívat z řady, budou muset svoji myšlenku také obhájit. Česká republika se prozatím - alespoň podle oficiálního prohlášení, přiklání k zachování času zimního. Ale protože jde o krok, který bychom měli udělat za dva roky, a protože dobře víme, jak rychle se situace a názory mění, není třeba spěchat s hodnocením takového rozhodnutí. Kdo ví, kolik jiných návrhů do té doby ještě padne.

Klíčová slova: