Kachní embryo, čerstvý mozek opice či shnilý žralok. Jídla, ze kterých nám je zle, jsou jinde pochoutkou

Balut je ceněný pro vysoký obsah vápníku a bývá považován za afrodisiakum
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Dobrou chuť, pokud právě obědváte. K cestování samozřejmě patří také objevování kouzla místní kuchyně. Gastronomie, to je také součást kultury. Některé země se však doslova předhánějí v nejpodivnějších pokrmech, které ochutnají jen opravdu otrlí jedinci. O jaké dobrůtky jde?

Láska prochází žaludkem, ale v některém případě se může jednat o nenávist. Pokud vám na talíři přistane nějaká podivnost, jistě si na zamilovanost ani nevzpomenete. Spíš se rozhlédnete, jak daleko je to na toaletu, jen pro případ, že přeceníte svoje chuťové buňky. 

Shnilý žralok

K dobrému jídlu patří také lákavá vůně. Tu u islandské národní speciality rozhodně očekávat nemůžete. Tzv. hákarl je totiž jídlo ze shnilého žraloka. Odpudivá chuť a závan čpavku vám připraví zážitek, na který rozhodně nezapomenete. 

Jak taková odpudivá specialita vzniká? Mrtvý žralok bez hlavy a vnitřností se na pár měsíců zakope pod zem a zatíží se, aby během této doby opustila čerstvé maso jedovatost a močovina. I tak se prostě v ústech nezbavíte pocitu, že něco není v pořádku. Vzpomínka bude věčná, ale věřte, že po několika panácích nějaké pálenky možná i ústa konečně pocítí něco jiného než shnilého žraloka. 

Kachňátko

Vzhledem k tomu, jak vzdálená kultura se v Asii nachází, vás asi nepřekvapí, že místní delikatesy jsou pro nás občas silně za hranou toho, co jsme schopni vůbec pochopit. Jedna z takových podivností se jmenuje balut. Jedná se o kachní nebo kuřecí embryo. 

Po devíti dnech od nakladení vejce si kuchař na vajíčko pořádně posvítí, aby viděl, jestli už se uvnitř klube zárodek živočicha. Okolo dvou týdnů je hotovo. Vejce se následně vaří ve vodě a napůl uvařený zárodek se lžící vyloupne ze skořápky. Této specialitě nejvíce holdují na Filipínách, ve Vietnamu a v Koreji. Milovníky balutu neodradí ani maličkaté zobáčky či pařátky. 

Na Sardinii

Za exoticky odporným jídlem nemusíte cestovat daleko. Stačí odletět na dovolenou na Sardinii. Pokud si myslíte, že olomoucké syrečky jsou na hraně, případně vás některé plesnivé sýry odpuzují svou vůní i chutí, rozhodně nezkoušejte jejich místní specialitu, která nese jméno casu marzu. Do Evropské unie se tento sýr nesmí dovážet – a ani není čemu se divit. 

Pochutina zcela záměrně obsahuje nakladené živé larvy, které z mohou v sýru, který musí být staršího data, povyrůst z 8 mm až do délky 15 cm. Kromě toho, že je sýr díky larvám extrémně křehký, může se při neopatrnosti stát i toxickým. Je tedy doporučeno vyhnout se mu obloukem. Radši se utopte v italském parmezánu, než abyste se otrávili sýrem casu marzu.

Mozeček na talíři

Pokud chodíte do pražské ZOO, protože máte rádi opice, raději následující řádky ani nečtěte. V Asii se totiž jejich mozek podává jako ta nejluxusnější delikatesa. Nejedná se však o zájem několika podivínů a milovníků extrémních zážitků. Opičí mozeček je pro ně celkem běžným pokrmem, který však něco stojí. 

Ještě donedávna se tento šílený pokrm podával přímo z lebky čerstvě zabité opice. Zvrácenost, která budí ty nejhorší emoce. Asiaté ho totiž potřebují pojídat ještě teplý. Nechutnost gastronomická je ještě nic vedle nechutnosti morální.

Zdroje: redakce, apetitonline.cz, sfgate.com, wikipedia

KAM DÁL: Zdravé grilování: Místo krkovice si dejte kuře a pozor na klobásy, radí lékař a vysvětluje, čím si nejvíc škodíme.

Klíčová slova: