5 důvodů, proč si nenechat ujít dovolenou na Kapverdách

Kapverdy jsou rájem, který si nesmíte nechat ujít
 

Máte už dost sychravé zimy? Přejete si zažít dostupnou exotickou dovolenou? Pak právě pro vás budou vhodné Kapverdské ostrovy. Podívejte se na 5 důvodů, proč i vy byste neměli návštěvu Kapverd odsouvat.

1. Exotická dovolená v zimním období

Na první pohled Kapverdské ostrovy zaujmou okouzlujícím pobřežím s písečnými plážemi, které se podobají podmanivému Karibiku. Přitom se nejedná o nepřekonatelnou vzdálenost. Z Prahy je destinace vzdálená přibližně sedm hodin letu. Teplota na Kapverdách se od ledna do června pohybuje od příjemných 24 do 26 °C. Obecně kapverdské počasí je slunečné, horké a suché, a proto i v zimních měsících přeje turistice, koupání a opalování.

2. Sopečná krajina vhodná pro turistiku

Dovolená na Kapverdách není jen o vodních radovánkách. Na své si přijdou také milovníci turistiky. Vulkanická činnost vytvořila na souostroví jedinečnou scenérii, která je jako stvořená pro pěší traily. Nejvyšším vrcholem Kapverdských ostrovů je 2 975 metrů vysoký sopečný vrchol Pico do Fogo. Vulkán je stále aktivní. Poslední jeho erupce byla zaznamenána v roce 1995. 

Většina vyhaslých vulkánů na Kapverdských ostrovech dosahuje výšky okolo 1 200 m n. m. Dříve, než se na ně vypravíte, doporučujeme prostudovat si průvodce pro Kapverdy. Netřeba příliš připomínat, že z vulkanických pohoří se naskýtá nádherný pohled na ostrovy i obklopující oceán.

3. Exotická gastronomie

Exotická dovolená je také o gastronomických zážitcích. Pokud rádi poznáváte nové chutě, budete z kapverdské kuchyně nadšeni. Tamní kulinářství je založeno na rybách, mořských plodech, tropickém ovoci a nejrůznějším koření. K chuti jistě přijdou grilované ryby, pokrmy z chobotnic či národní specialita zvaná cachupa. 

A pokud vás zajímá, čím platit na Kapverdách, pak nemějte obavy. Místní měnou je kapverdské escudo (CVE), platit však můžete bez obav v restauracích i eurem. Ať už se vypravíte na Kapverdské ostrovy z jakéhokoliv důvodu, doporučujeme vychutnat si exotickou dovolenou naplno.

4. Ráj surfařů a kiteboaringu

Ostrovy zeleného mysu neboli v portugalštině Cabo Verde jsou rájem surfařů a příznivců kiteboardingu. Některé části ostrovů jsou vystaveny příznivému větru a vysokým vlnám, za kterými se sjíždějí surfaři z celé Evropy. Vyhlášeným místem pro surfování je ostrov Sal a pláž Ponta Preta. Právě u této pláže se nachází přibližně dvě stě metrů dlouhý útes, který vytváří ohromující vlny.

5. Bohatý podmořský život

Při cestě na Kapverdské ostrovy nevynechejte pozorování podmořského života. Nikde jinde na světě totiž nenajdete tak rozmanitý podmořský život. Vědci u ostrovů zeleného mysu identifikovali více než 600 druhů ryb, přes 17 druhů velryb, delfínů a mnoho dalších vodních živočichů. Silným zážitkem je také pozorování migrujících velryb. Ideálními místy pro pozorování podmořského života jsou oblasti okolo ostrovů Sal, Maio a Boa Vista.