Řidiči POZOR, celý kraj zasáhne ledovka! Jak se na ledě chovat?

Řidiči, dávejte velký pozor!
 

Mysleli jste si, že když končí tuhé mrazy, tak máte vyhráno? Omyl! Je to možná právě naopak. Už v úterý večer se sice oteplí a někde bude dokonce jeden, dva stupínky nad nulou, vše se ale v noci změní. Kombinace těchto dvou faktorů tak přinese ledovku na celém území Středočeského kraje. 

Počasí v posledních dnech bylo pořádně mrazivé. To se sice pomalu mění a otepluje se, nicméně to neznamená konec nebezpečí. Za prvé bude silně foukat a v některých částech kraje i sněžit, což bude znamenat hrozbu sněhových jazyků. Nejhorší situace se však paradoxně čeká spíše v níže položených oblastech. Hlavní město nevyjímaje. 

Tam sice bude také nejprve sněžit, napadnout by mělo až pět centimetrů nového prašanu, hlavně však půjde o sněhové přeháňky, které se budou měnit ve smíšené a mrznoucí. To bude znamenat velkou hrozbu hlavně pro řidiče. Prakticky všude se totiž vytvoří ledovka. "Varování je vydáno od středy od 18. hodiny," potvrzují meteorologové.  

Hrozba by měla platit minimálně do čtvrteční desáté hodiny. Za vše může počasí, které přichází od severozápadu s okluzní frontou, za kterou bude proudit chladný a vlhký vzduch. Pro řidiče to znamená, že musí dbát zvýšené opatrnosti a přizpůsobit rychlost stavu vozovky. Kaskadérům, kteří mají pocit nesmrtelnosti, bude lepší jít v tu chvíli z cesty. Pokud to samozřejmě půjde.

Jak se chovat na ledovce?
V první řadě zachovat klid a netočit prudce volantem, protože výrazně natočená kola ztrácí schopnost nasměrovat auto tam, kam chcete. Efekt nedotáčivého smyku, při kterém auto jede předkem ven ze zatáčky, prudkým natočením volantu ještě vzroste. Místo zběsilého točení volantem ze strany na stranu pomůže vyšlápnout spojku a jemnými pohyby auto směrovat tam, kde chcete, aby skončilo.