Ve Slaném se nejen čile rekonstruuje, ale také oslavuje 130. výročí muzea

Vlastivědné muzeum Slaný slaví 130. výročí
Zobrazit fotogalerii (16)
 

Vlastivědné muzeum ve Slaném ke 130. výročí připravilo Velkou letní výstavu. Ve městě se dále aktuálně rekonstruuje Husova ulice vedoucí z náměstí, která je hlavní třídou města, a probíhá zde archeologický výzkum. Oprava brzy čeká i střechu Velvarské brány.

Slánské muzeum slaví 130. výročí

Vrcholem letošního kulatého výročí založení muzea, resp. muzejního spolku ve Slaném, je Velká letní výstava, která bude zahájena ve středu 29. července 2015 v 17 hodin.

Velká letní výstava bude rozdělena do dvou částí. Ve výstavní síni návštěvníci uvidí výběr nejzajímavějších exponátů z muzeujních sbírek napříč všemi obory, které v muzeu jsou zastoupeny. Galerie muzea představí kolekci nejkrásnějších pohledů na město Slaný. K vidění bude mj. několik nově zrestaurovaných velkoformátových obrazů Slaného i dosud neviděné, vzácné předměty z muzejních depozitářů.

V současné době až do konce srpna je také možno si ve slánském muzeu prohlédnout výstavu akademického sochaře Olbrama Zoubka, a to jeho sochy a reliéfy. Jedná se o jednoho z nejznámějších českých výtvarníků současnosti,Jeho figury s nezaměnitelným rukopisem můžeme spatřit v řadě českých měst, např. v Litomyšli a v Praze. Známá je jeho pamětní deska Jana Palacha na Filozofické fakultě univerzity Karlovy nebo Pomník obětem komunismu na Újezdě v Praze.

 

Opravy a archeologický výzkum

O okolnostech, které se týkají rekonstrukce Husovy ulice, jež je pro město Slaný historicky významná, jsme již bliže informovali. Rekonstrukce probíhá za plného provozu s omezeními pohybu a měla by skončit koncem října.

V rámci revitalizace Husovy ulice probíhají také práce na rekonstrukci kanalizace, a to v křižovatce u Grandu, a také v části Husovy ulice mezi náměstím a křižovatkou s Kynského ulicí.

Zároveň s opravami Husovy ulice probíhá i archeologický výzkum. Město Slaný z něj zveřejnilo několik fotografií s komentářem: "Výzkum trvá již 2 týdny a byly odhaleny zbytky základů Lounské brány a pozůstatky dřevěného potrubí (asi vodovodního). Část nalezené klenby zase napovídá historickému umístění starého sklepa, nebo že by před bránou byl most přes příkop? Bližší informace podá zpráva archeologického výzkumu. Nyní se výzkum přesune na protější stranu ulice."

Brzy začne také probíhat dílčí oprava střechy Velvarské brány, kde je umístěna expozice opevnění města. V průběhu prací zřejmě dojde k omezení provozu brány. Velvarská brána patří k jedné z nejvýznamnějších slánských kulturních památek s unikátním kromem. Oprava střechy je v zájmu prodloužení její životnosti.

Klíčová slova: