Hon, na kterém nikdo nic neuloví

Parforsní hon se na benickém statku konal vůbec poprvé
 

Co bylo dříve výsadou šlechty, si může dnes dovolit každý, kdo umí dobře jezdit na koni. Na barokním statku Benice na Benešovsku se konal parforsní hon.

Parforsní hon vznikl původně jako šlechtická kratochvíle. Jejím cílem bylo vysledovat a dostihnout unikajícího jelena, na jehož stopu přiváděla jezdce na koních psí smečka.
„V dnešní době je to především společenská zábava, ve které nejde o výsledek, ale o přátelské setkání s dalšími jezdci. Smečka psů už nepronásleduje živou zvěř, ale stopařem uměle vytvořenou pachovou stopu. Tím hlavním cílem je utvářet vztah k přírodě a hlavně ke koním,“ přibližuje současnou podobu parforsního honu Tomáš Havelka, správce statku v Benicích na Benešovsku.

 

Smečka psů pocházela z Německa

 

Účast na honu byla sice otevřená všem, nicméně, určitá zkušenost s jízdou na koni byla pro jezdce nutností. „Jezdci projíždějí terénem, ve kterém se skáče přes přírodní překážky. Navíc, tempo se přizpůsobuje rychlosti smečky, která se nešetří a utíká naplno,“ vysvětluje Tomáš Havelka. „Povinností je také mít koně ve zdravé kondici a v průkazu od veterináře mít veškerá osvědčení nezbytná pro přesun koně v rámci jednotlivých jízd,“ pokračuje dále správce dvora. Z důvodů dodržení jezdecké etikety byla účast na honu podmíněna i nošením standardního jezdeckého úboru pro anglické ježdění.

 

Přítomni byli i kníže Lobkowicz a herec Vydra

Pondělním honem na statku v Benicích skončila první část honebního týdne, jehož  program bude ve čtvrtek a v sobotu pokračovat na zámku Drahenice na Příbramsku.

 

V Benicích představil své jezdecké umění i kníže Johannes Lobkowicz
Zobrazit fotogalerii (4)

Kromě pondělí se v Benicích konal parforsní hon už během sobotního odpoledne. „V sobotu se jela náročnější skoková část. Dnes to byla především volnější jízda krajinou. Měnil se i počet zúčastněných, který byl o víkendu o něco vyšší,“ informoval Tomáš Havelka. Mezi desítkou dnešních jezdců byli i zdatní koňáci jako herec Václav Vydra a kníže Johannes Lobkowicz, za jehož spoluúčasti na organizaci se benické parforsní hony vůbec mohly uskutečnit.

 

Jak dodává Tomáš Havelka, s jejich průběhem mohli být všichni spokojeni. „Žádnému z jezdců a koní se nic nestalo. Naštěstí nedošlo ani k žádné události, která by narušila konání akce. Z parforsního honu na našem statku se proto budeme snažit vytvořit tradici,“ uzavírá správce statku.

Klíčová slova: