Poslední šance: Nechte vaší alej vyhrát!

• Alej u cyklistické stezky mezi Radotínem a Černošicemi k 8.11 získala 61 hlasů foto: Jan Jelínek
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Mezi nominovanými alejemi najdeme stromořadí lemující silnice, řeky, stezky k hradům, aleje staleté i čerstvě vysázené z celé republiky. Některé aleje jsou ohrožené.

Aleje jsou typickou součástí české krajiny. Obliby nabyly již v období baroka a tak se utváří již po staletí. Barokní krajina se, se svými kostelíčky, kapličkami, poutními místy, křížovými cestami a alejemi, vepsala do naší vlasti bezesporu nejvíce.

 

Každý druh stromu má různou životnost, a proto nás některé aleje, zejména lipové, těší několik staletí, jiné bohužel vydrží sotva století půl, například topolové.

Stromořadí mají svůj příběh a ducha, budoucnost některých ohrožuje z uvedených důvodů nutnost kácení nebo razantního ořezu. Proto hlasujte, dokud je čas.

 

Aleje chrání zákon           Dříve bylo možné stromy v alejích kácet na základě pouhého „oznámení“. Ochránci se ale zasadili o novelu zákona o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb., platnou od konce roku 2009, na základě níž je při porážení stromů nutné získat povolení. Pouze kácení stromu v havarijním stavu, je možné provést okamžitě, se zpětným nahlášením do 15 dnů. To platí pro stromy bezprostředně ohrožující lidské životy, zdraví, případně majetek.

 

Soutěž Alej roku 2015

 

Stávající podoba některých nominovaných Alejí Středočeského kraje byla nebo je v ohrožení.

Alej u řeky mezi Radotínem a Černošicemi

Alej mezi Radotínem a Černošicemi k 8.11. získala 61 hlasů foto: Kateřina Pavlíčková

Z Černošic vede až do Radotína kouzelná cesta podél řeky Berounky, cyklostezka, která je hojně vyhledávaná. Místy je roubená topoly vysázenými v 60. letech. Pro stromořadí nebyl bohužel zvolen příliš trvanlivý strom a v současné době dochází k opadávání větví. Museli již několikrát zasahovat hasiči. Vedení Radotína a Černošic cítí svou zodpovědnost za bezpečí občanů, nechali tak vypracovat dendrologický posudek, podle něhož žádný z 204 stromů není zdravý. Některé stromy již byly poraženy, jiným zatím stačilo ošetření.

Ceduli "Cyklostezka směr Radotín dočasně uzavřena" všichni cyklisti ignorují; foto 8.11.: Kateřina Pavlíčková

Do budoucna bude však nutné staré stromořadí nahradit novým.  Spolu s Radotínem mají Černošice v plánu zasadit stromy, kterými by se alej postupně obnovila. Město Černošice zatím cyklostezku v případě větrného počasí s ohledem na bezpečnost dočasně uzavírá.

Odpůrci pokácení radotínských a černošických topolů zorganizovali místní petici s 424 podpisy a bojují dál. Spojili se s vlastníky pozemků, které je nutné respektovat při případném zásahu.

Skalecká alej Maří Magdaleny

Skalecká alej Maří Magdaleny získala k 8.11 zatím 47 hlasů; foto: Miloš Navrátil

Alej Maří Magdalény se nachází v Barokním areálu Skalka, který pochází z konce 17.století a leží na hřebenech nad Mníškem pod Brdy, v místě s  neopakovatelnou atmosférou. Skalecká alej v souhrnném počtu 37 lip navazuje na státem chráněnou 300 let starou lipovou alej, jenž spojovala toto poutní a duchovní místo s městem. 

Z Konopiště do Chvojen míří značená cesta dlouhou alejí.

 

Lipová alej do Chvojen má k 8.11 chválihodných 79 hlasů

Lipová alej Zásmuky

Lipová alej Zásmuky získala k datu 8.11 rovných 26 hlasů Ing. Milan Petr

 

Lipová alej v Zásmukách je památkově chráněné stromořadí lip malolistých starých zhruba 300 let.  Alej vede z města Zásmuky ke kapličce V lipách (vystavěné v roce 1681) podél sinice do obce Dolní Chvatliny.

 

 

• Památná lipová alej mezi Štiřínem a Všedobrovicemi dostala k 8.11 zatím 10 hlasů. Zde více než dvousetleté lípy na hrázi bývalého rybníka ve velmi dobrém stavu; foto: Šárka Valášková

Památná lipová alej mezi Štiřínem a Všedobrovicemi

Památná lipová alej, která lemuje obě strany cesty mezi zámkem Štiřín a Všedobrovicemi, pamatuje již 400 let. Založil ji rod Ringhofferů již v 17. století. Obvody kmenů dosahují více jak 5,5 metrů.    

Kaštanová alej v městci Králové

• Kaštanová alej v městci Králové získalo k 8.11 již 27 hlasů. Foto: Vlastimil Osoba

Alej téměř 150 letých kaštanů druhu Jírovec Maďal se nachází v klidné části města Králové.  Stromořadí tvoří bránu do lesíka "Hájek" a je místními hojně využívána k odpočinkovým procházkám.

 

 

 

 

Rozhodněte

 

O vítězné aleji můžete rozhodnout  i vy, a to na webové stránce www.alejroku.cz. Najdete zde fotografie i mapu přihlášených stromořadí. Času na hlasování již moc není, rozhodující datum je 15. listopadu. Celkem bylo nominováno do ankety 65 alejí, vyhlašovat se budou i nejoblíbenější stromořadí v jednotlivých českých a moravských krajích.

Soutěž organizuje nezisková oragnizace Arnika, která se snaží ohrožené aleje chránit. Zajímavý je také její projekt, který by měl postupně zmapovat a metodicky charakterizovat veškeré aleje v České republice.

Možná by Vás také zajímalo, co zatím našli archeologové v Řevnicích u náměstí Krále JIřího z Poděbrad.