Úřady dávají ruce pryč od smrti na jezu Brejlov

V převržené lodi zůstaly volně ložené vesty
 

Vodoprávní úřad v Benešově čeká na výsledek šetření policie. Jeho vedoucí upozorňuje na nezodpovědné chování vodáků. Posádka byla prvně na vodě a jela bez záchranné vesty.

O nešťastné události již druhého úmrtí na sázavském jezu jsme informovali v článku Smrt na Sázavě: Portugalský student utonul na jezu Brejlov. Rozbor souvislostí pak následoval v článku Co bude s jezem Brejlov, který už dvakrát zabíjel?. Z něho vyplynulo, že soukromý majitel žije v Americe a havarijní stav jezu neřeší. 

Nezkušení a neopatrní

Podle pořadatele závodu, mezi jehož účastníky se nešťastná posádka připletla, neměli studenti na vodě co dělat. "Od spolujezdce zemřelého, mexického studenta, jsem se dozvěděl, že seděli poprvé v lodi. Takoví nováčci by se měli řadu hodin učit na klidné vodě a pak jezdit se zkušenějšími vodáky," říká Tomáš Antonín. 

S majitelem nejde hnout

Se situací je obeznámen Jaromír Biolek, majitel firmy Bisport, která skupině zahraničních studentů zapůjčovala lodě. S majitelem jezu se ani jemu nepodařilo vyjednat odstranění polorozbořeného pilíře. "On o tom stavu ví, ale zatím nebyl ochoten s tím cokoliv dělat. Já jsem mnohokrát jednal s povodím, kde se snaží v tom udělat maximum. Nicméně, když to není jejich majetek, tak nemůžou udělat nic," říká Jaromír Biolek. 

Stavební úřad odkazuje do Benešova

Jez se nachází na katastru Týnce nad Sázavou, avšak do pravomoci místního stavebního úřadu prý nespadá. "Jez je vodní dílo a spadá do kompetence Vodoprávního úřadu Odboru životního prostředí Městského úřadu v Benešově," sdělila Lenka Morávková z městského úřadu. 

"Vodoprávní úřad mnohdy neřeší problém. Pokud by budova na ulici někoho ohrožovala, tak by muselo být řízení o nápravě. Nerozumím tomu, že státní úřady nečiní a neřeší havarijní stav jezu," řekl majitel firmy Bisport Jaromír Biolek.

Nejprve věc prošetří policie

"V současné době nevedeme z hlediska jezu Brejlov žádné řízení, budeme kontaktovat majitele, aby nám sdělil, jaké má s jezem plány do budoucna a jak jez zabezpečit. Z hlediska trestní odpovědnosti je to věc policie ČR, pokud by zjistila protiprávní jednání, které nebude trestným činem, postoupí nám to k řešení. Lze také bohužel konstatovat, že chování některých vodáků je krajně nezodpovědné bez ohledu na to, kde a jak se pohybují," uvedla vedoucí vodoprávního úřadu Blanka Rittigová. 

Tiskový mluvčí Policie ČR Zdeněk Chalupa nám sdělil, že výsledky vyšetřování budou známé nejdříve příští týden. 

 

Klíčová slova:
jez