Týnečtí jsou na suchu! Vodovod bude za pět let, ale jenom možná

Budou mít v místních částech Týnce nad Sázavou někdy vodovod?
 

Některé části Týnce nad Sázavou jsou úplně na suchu! Voda ze studní už nestačí nebo je pochybné kvality. V létě proběhlo dotazníkové šetření, které ukázalo, že situace je zde opravdu kritická. Vedení Týnce se už dvakrát setkalo s lidmi a hledali společně řešení. V nejbližší době místním nezbude, než si vykopat nové společné studny.

Že jsou na tom některé části Týnce nad Sázavou špatně s pitnou vodou, o tom vedení obce ví už dlouho. Do některých částí Týnce totiž není zavedený vodovod, takže lidé čerpají vodu jenom ze studny. Jsou to části: Čakovice, Krusičany, Podělusy, Chrást nad Sázavou, Pecerady a Zbořený Kostelec.

Tyto místní části využívají vodu z domovních studní, ale vody je ve studních málo a nemá potřebnou kvalitu. Kvalita vody ve studních je pravidelně kontrolována a nesplňuje všechny limity kvalitativních ukazatelů pro zásobování obyvatel pitnou vodou podle vyhlášky č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou vodu.

 

"V uvedených místních částech jsou většinou kopané studny. Poslední dobou hladina spodní vody ve studních klesá. Zároveň tam někteří bojují s kvalitou vody, a to zejména v těch částech, kde není kanalizace. Protože, co si budeme povídat, spousta lidí vodu nevyváží, ale nějakými cestami ji pouští na pozemek. Tím vodu sami sobě kontaminují a pak si stěžují, že mají špatnou kvalitu vody. Takže to jde ruku v ruce. Třeba v Peceradech, kde měla paní P. před čtyřmi lety nějakých 500 dusičnanů, se zbudovala kanalizace a od té doby je paní P. pod 50 dusičnanů na jeden litr vody,“ sdělil Ing. Bedřich Pešan, místostarosta Týnce nad Sázavou.

 

Proběhly dvě veřejné diskuze s lidmi ohledně pitné vody

Diskutovat o vodě přišlo vedení obce s lidmi na dvou setkáních, jedno bylo v Peceradech a druhé ve Zbořeném Kostelci. "To jsou z našeho pohledu dvě místní části nejvíc postižené poklesem hladiny vody ve studních," řekl starosta Týnce Mgr. Martin Kadrnožka.

Obec provedla během léta dotazníkové šetření, kde mohli lidé odpovídat, odkud jsou a jakou tam mají kvalitu vody a také kolik tam té vody je. Na základě toho vznikla studie, kterou vedení obce předložilo lidem na diskuzi.

 

V Peceradech se místní s vedením obce setkali v hospůdce Na Kopečku. Jak vyplynulo z výsledků studie, situace je opravdu kritická a je třeba co nejdříve ji vyřešit. Jediným dlouhodobým řešením se jeví vodovod. Stavba vodobodu je ale finančně nákladná. Obec tak vyzvala místní, aby se na stavbě vodovodu finančně podíleli.

"Chtěli bychom, abyste se zavázali příslibem, že vodovod opravdu chcete a na jeho výstavbu přispějete," předložilo návrh řešení vedení obce. Podle starosty je potřeba zhruba padesátitisícová spoluúčast místních, kteří se závazně připojí. Vodovod by byl hotový asi za 5 let. Dočasným řešením jsou už jen vrtané studny.

 

"Nemáme pomalu co pít, z čeho vařit, v čem se umývat, jak prát. Zavázat se k něčemu, co bude hotové nejdříve za pět let, jestli vůbec, to se mi moc nechce," vyjádřil se jeden z místních. Většina lidí se ale ke stavbě vodovodu z dlouhodobého hlediska naklonila. Bylo by to udržitelné řešení. Sám starosta ale přiznal, že výstavba vodovodu je otázkou tří až pěti let.

Jestli místní nakonec couvnou a bude jim postačovat studna, nebo se zavážou k výstavbě vodovodu, to zůstává ve hvězdách. Možnost spolupodílet se dostanou až po územním rozhodnutí.

 

"Teď zahajujeme přípravu stavby vodovodu, to jsou v první fázi studie. Jednu studii máme, druhou bychom potřebovali udělat. Na základě toho padne územní rozhodnutí, které bude trvat zhruba rok a půl a teprve po vydání územního rozhodnutí budeme po lidech chtít závazný příslib, kdo se připojí nebo nepřipojí. A podle toho se v projektu bude pokračovat v projektu dál - bude to podle toho, jak velký zájem veřejnosti bude," dodává starosta.

 

Takže jak teď splachovat? Studna je jediným řešením

Ačkoliv je diskuze ohledně vodovodu nadějná, je to opravdu řešení v dlouhodobém horizontu. Ale lidé potřebují vodu už teď. Vykoupat se nebo vařit bez vody opravdu nejde. Jediným řešením je tak vykopání nových vrtů, na které se místní domy připojí. Na jeden vrt se může připojit víc domů.

Studnu si mohou vykopat ze svých peněz, ale obec jim na výstavbu studny přispěje ve výši 30 tisíc na domácnost. Takže kdyby si například tři domácnosti nechaly vyvrtat studnu, dostaly by podporu 90 tisíc korun.

 

Jde však o dočasné řešení. Vodovod je jedinou dlouhodobě přijatelnou možností. Když bude sucho, není jisté, že voda poteče, a problém se bude řešit znova. U dodávky vody z vodovodu je riziko stejné, ale přece jen je o něco nižší než u studny. Většina lidí by tak dávala přednost vodovodu. Jestli se toho dočkají a kdy to bude, to ale zatím netuší.