S lávkou se přestává počítat. Nymburk přemýšlí o mostu pro cyklisty

Na tomto místě by mohl brzy stát cyklistický most. Proč by tomu tak mělo být, se dozvíte v naší fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Se zajímavým řešení nejfrekventovanějšího úseku cyklostezky mezi Nymburkem a Čelákovicemi si nyní pohrává nymburská radnice. Jak moc složité by ale nahrazení lávky mostem v reálu bylo?

Starosta města Nymburk Pavel Fojtík přišel s velmi zajímavým a dost možná účelým nápadem. V návaznosti na schválení výstavby nové části cyklostezky mezi Nymburkem a Čelákovicemi chce právě ve svém městě vybudovat nový most pro cyklisty přes Labe.

Jednalo by se o stavbu, která by se realizovala v místech, kde se nyní nachází lávka pro pěší, což se týká lokality mezi parkovištěm vedle kamenného mostu a prostorem před restaurací Žofín. "Vybudování cyklostezky Nymburk - Čelákovice je zase o krok blíže. Středočeský kraj na svém posledním zasedání schválil zásadní koncepční materiál o rozvoji cyklistiky v letech 2017-2023," sdělil Pavel Fojtík.

Vysoká priorita Labské cyklostezky

Podobný dokument jasně potvrzuje, že právě Labská cyklostezka má obrovskou prioritu v rámci dálkových páteřních cyklotras. "Vše bude nyní záviset na rychlosti vytvoření tzv. studie proveditelnosti, která by měla vzejít z chystaného výběrového řízení. Očekávané náklady na tuto cyklostezku jsou 127 milionů korun," vysvětlil nymburský starosta, přičemž je jasné, že je sice vše schváleno, ovšem realizace celého projektu je ještě poměrně daleko.

Jak vyřešit přemostění řeky Labe?

To je samozřejmě momentálně velmi diskutované téma. Obecně v úvahu přichází několik variant, ovšem nymburský starosta Fojtík vidí nejreálnější tu okolo mostu pro cyklisty. "Mně z toho jednoznačně vychází jako nejoptimálnější varianta - přebudování nymburské lávky, doposud určené jen pro pěší," vyrukoval s nápadem, který podpořil i několika argumenty.

Nymburk je podle něj jednoznačně nejfrekventovanějším místem přechodu přes řeku Labe v celém plánovaném úseku, kříží se tady trasy hned několika cyklostezek a současně zde takový bezpečný most pro kolaře naprosto schází.

Nová širší lávka by podle jeho slov mohla sloužit jak pěším, tak i cyklistům a koneckonců by se mohla stát také novou architektonickou chloubou města.

Nápad starosty byl podpořen i v jedné z facebookových diskuzí. "Lávka přes Labe je krizové místo z hlediska bezpečnosti chodců a cyklistů. Zejména ráno a v poledne, kdy tam běhají školáčci," uvedl Karel Marouš.