V Česku přibývá pacientů s léčebným konopím, chybí data o léčbě. Bude se snadno zneužívat?

Účinek konopí proti rakovině? U zvířat ano, u lidí zatím neprokazatelný
Zobrazit fotogalerii (2)
 

V Česku přibývá pacientů, kteří užívají léčebné konopí. Letos v květnu jich bylo 665 a lékaři jim předepsali přes 5 000 gramů konopí, loni za celý rok 447 a 4 800 gramů. Podle odborníků ale chybí data o úspěšnosti léčby, zejména u rakoviny. Od příštího roku bude léčba konopím z většiny hrazená z veřejného zdravotního pojištění, náklady se odhadují na 450 milionů korun.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se Česko ohledně léčebného konopí mělo inspirovat v Izraeli, jehož zástupci dnes na sympoziu vystupovali. "Izrael má 200 předepisujících lékařů a přes 50 000 pacientů," řekl Babiš. Národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová uvedla, že v Česku jsou další statisíce uživatelů konopí, kteří si ho sami nasadili jako léčbu, protože soudí, že jim pomáhá. Užívají ho ale nelegálně.

Někteří budou potřebovat víc

Česko pro příští rok počítá až se 3 000 pacienty. Hradit jim bude 90 procent ceny v lékárně a 30 gramů měsíčně, více jen po schválení revizního lékaře. V současnosti je v ČR dostupné konopí z dovozu a vypěstované v tuzemsku. Úřady chtějí cenu zastropovat na 180 korunách za gram.

Podle odborníka na výzkum konopí Lumíra Hanuše, který po odchodu z ČR působil na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, by to mělo být na rozhodnutí lékaře. "Myslím, že by to mělo být podle nemoci a její závažnosti. Někteří pacienti budou potřebovat víc," uvedl odborník, který se výzkumu věnuje téměř 50 let.

Nízkou měsíční dávku kritizuje i pacientský spolek Kopac, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) návrh vychází z českými lékaři předepsané průměrné měsíční dávky. Pacientům dále vadí, že budou lékaři mít data o tom, kolik konopí, jakou formou a na jakou diagnózu konkrétnímu pacientovi předepsali. "Sbírat data je legitimní, protože konopí je alternativní léčba, která je u nás na počátku," dodal ministr.

Část pacientů placebo?

Podle Hanuše ale data nebudou dostatečně vypovídající. "Bude to nic neříkající statistika," uvedl. Podle něj by bylo vhodné udělat studii s takzvaně dvojitým slepým efektem, tedy části pacientů dávat placebo, části běžný lék na jejich nemoc a části látky z konopí.

Podle Ireny Storové, ředitelky Státního úřadu pro kontrolu léčiv, pod který spadá Státní konopná agentura, je nedostatek ověřených dat z klinické praxe celosvětový problém. V Česku podle ní žádná studie SÚKL k posouzení předložena nebyla. "Výzkum je stále v plenkách kvůli stigmatizaci konopí, že je nelegální. Řada lékařů s ním odmítá pracovat," dodal Hanuš.

Není to samospásná léčba

V ČR se na průzkumu pracovalo už v 50. letech, Hanuš na něm pokračoval v Izraeli. Výzkum například ukázal, že kanabinoidní receptory jsou jedny z nejčastějších v lidském těle. Podle Hanuše ale není každý druh léčebného konopí vhodný pro každého pacienta a každou nemoc. Například izraelský výzkum na dětech s autismem ukázal, že na jednu odrůdu reagovali muži, u žen ale léčba efekt neměla. "Důležité je nejen vědět, jaké jsou poměry látek, ale které to jsou. Různé odrůdy mají různé složení," dodal Hanuš s tím, že konopí obsahuje více než 1 400 látek.

Odborníci upozorňují, že nyní je povolená pouze léčba, která zmírňuje příznaky - většinou neutišitelnou bolest nebo neurologické příznaky jako třes nebo křeče. U rakoviny bylo podle Hanuše prokázáno na zvířatech a buňkách, že látky z konopí rakovinné buňky ničí. Podle Michaela Dora z izraelského ministerstva zahraničí ale vliv u lidí zatím nebyl prokázán.

Klíčová slova: