Co přinesl uplynulý týden: Babišovo hnízdo, občanská válka a pravda o Niki Laudovi

Týden utekl jako voda a byla by škoda si nepřečíst články na čtidoma
 

Události aktuální, ale také rady, tipy či výlety klidně až do minulosti. To je týden na čtidoma.cz. Uplynulý týden přinesl hned několik zajímavých témat, která by byla škoda si nepřipomenout. Víte, jak doopravdy umřel Niki Lauda? Co se děje s Čapím hnízdem a jaké změny se chystají v Národní galerii? 

Kdo bude dalším ředitelem Národní galerie? Jedna z variant je, že se vrátí klasik klasiků. Milan Knížák je známé jméno, ale co takový Novák, Zeman, Svoboda či Novotný? V České republice je hodně jmen, ale víte, kolik se jich u nás nachází?

Někdo si však jméno mění, aby se ukryl pod jinou identitou. Vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič se převtělil do Dragana Dabiče a procházelo mu to tak 13 let. Za jeho masové vraždění si dnes oba odpykávají doživotní trest. 

Víte, kdo k sobě rozhodně nepatří? No přece maso a sýry. Tyto starosti rozhodně nemají obyvatelé chudinských čtvrtí v Praze. Těch sice už moc nenajdeme, ale při pohledu do minulosti budeme překvapeni. Uplynulý týden byl v rámci výročí opravdu smutnou přehlídkou tragédiií. Nejhorší začátek školního roku zažili rodiče, učitelé a hlavně děti beslanské školy. Čečenští teroristé předvedli, že násilí nemá hranice. 

Mnichov 1972. Pod tímto heslem se většině vybaví masakr na olympijských hrách, kam si pro izraelskou výpravu přišla palestinská jednotka zabijáků. Smrt občas přichází nečekaně a někdo před ní léta uniká. Takový Niki Lauda už měl jednou na kahánku, ale víte, jak doopravdy zemřel? 

Víte, kam umístit navigaci či dálniční známku? Není to jen tak. Stejně tak je důležité vědět, kam na zimu uskladnit kořenovou zeleninu. O tom, že by byl Marek Hilšer lepším prezidentem, nikdo z nevoličů Miloše Zemana nepochybuje, ale je to ten pravý pro příště? 

Víte, kde je nejrychlejší lokomotiva světa? A co taková Malostranská věž? Víte, k čemu v minulosti sloužila? Co se vlastně doopravdy odehrálo Tenkrát v Hollywoodu

Klíčová slova: