Advokátní komora vyzvala své členy k pomoci uprchlíkům

Uprchlíci jsou leckdy shromažďováni v nedůstojných podmínkách, např. v bývalých věznicích.
 

Advokát Michal Bernard z Jílové u Prahy, jehož kancelář poskytuje i bezplatné služby, uvedl, že je připraven uprchlické kauzy řešit.

Česká advokátní komora se znepokojením vnímá signály o možném porušování práv osob z afrických a arabských zemí, kteří se již nacházejí na našem území. "Jsou leckdy shromažďovány v nedůstojných podmínkách, např. v bývalých věznicích. Často jim nejsou poskytovány dostatečné informace o jejich právním postavení, jsou jim odnímány finanční prostředky a opatření, která mají do určité míry represivní charakter, jsou uplatňována i vůči dětem imigrantů," uvádí se v prohlášení Advokátní komory.

Pro bono (zkratka lat. sousloví pro bono publico, čes. pro veřejné dobro) je výraz používaný pro odbornou práci, kterou někdo vykoná dobrovolně a bezplatně nebo za sníženou cenu jako službu veřejnosti (Wikipedia)

Výzva advokátům

Vedení České advokátní komory vyzvalo advokáty, aby se zejména v rámci aktivit Pro bono zapojili do poskytování právních služeb imigrantům.

Pro veřejné dobro

"Česká advokátní komora může určit advokáta, aby zastupoval ex offo bezplatně a stějně tak to může určit soud. Máme na krajském i městském soudě v Praze přihlášené ex offo zastupování. Naše advokátní kancelář se zapojuje do projektu Pro Bono aliance, která zastupuje nemajetné za sníženou sazbu nebo bezplatně. Pokud nám přijde uprchlická kauza, tak se jí samozřejmě věnovat budu," sdělil nám advokát JUDr. Michal Bernard, Ph.D. z Jílového u Prahy.

Klíčová slova: