Lidé mohou na Letné nahrát vzkaz Havlovi v jeho bývalém autě

Od dob Václava Havla to jde s Českou republikou z kopce
 

Na Letenské pláni v Praze mohou lidé o víkendu nahrát vzkaz bývalému prezidentovi Václavu Havlovi v automobilu Volkswagen Golf, ve kterém Havel prožil přelomové události roku 1989 i první měsíce v prezidentské funkci. 

Vůz bude stát před výstavním stanem naproti fotbalovému stadionu Sparty. Vzkazy mají být o tom, jak společnost v posledních třiceti letech naložila se svobodou slova.

Nejzajímavější videa se stanou součástí připravovaného dokumentu, který se bude promítat 24. a 25. listopadu na velkoplošnou obrazovku symbolicky umístěnou na tribuně letenského stadionu. Havel a další řečníci z tohoto místa promlouvali během revoluce při dvou masových demonstracích namířených proti totalitnímu režimu.

Součástí výstavy Komunikace 89

Havel zemřel v roce 2011. V autě bude symbolicky přítomný na fotografii Bohdana Holomíčka, který ho zachytil za volantem vozu. Zájemci mohou nahrávat své vzkazy dnes od 13:00 do 18:00 a v neděli mezi 13:00 a 16:00.

Akce Autodialog s Václavem Havlem je součástí výstavy Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu. Připravili ji zástupci obecně prospěšné společnosti Památník Šoa Praha, která vznikla za účelem přestavby nádraží Bubny v Památník ticha. Hlavními partnery projektu jsou Česká televize a Česká tisková kancelář.