Nemocnice Mělník nakoupila chytré telefony pro dlouhodobě nemocné

Dlouhodobě nemocní pacienti potřebují kontakt s rodinou
 

Nemocnice Mělník nakoupila několik chytrých telefonů pro dlouhodobě nemocné. Chce jim umožnit kontakt s blízkými prostřednictvím videohovorů, a předcházet tím jejich osamělosti, informovala mluvčí nemocnice Petra Plutnarová. Návštěvy jsou ve všech zdravotnických zařízeních zakázány, výjimku mají pouze pacienti umírající a děti.

Telefony poslouží pacientům na oddělení dlouhodobé lůžkové péče. „Tuto skupinu bohužel ve větší míře tvoří především starší pacienti, kteří jsou hospitalizováni na lůžkách dlouhodobé péče. Plošný zákaz návštěv ve zdravotnických zařízeních je pro zvládnutí pandemie nezbytný. Bohužel toto opatření má negativní dopad především na dlouhodobě hospitalizované seniory, proto jsme se snažili najít cestu, jak pacientům kontakt s rodinou přiblížit,“ uvedla ředitelka ošetřovatelské péče Nemocnice Mělník Linda Zítová. S ovládáním telefonu pacientům bude pomáhat personál.

Balíčky pro dlouhodobě nemocné

Rodina a přátelé mohou pacientům také zanechat balíček na recepci oddělení. Balíček pak personál nechává 72 hodin v karanténě.

Oddělení dlouhodobé lůžkové péče zajišťuje též aktivizační program, v němž pacienti trénují běžné každodenní činnosti. Každý má individuální plán, který zahrnuje i společné volnočasové aktivity a dobrovolnický program.

Pacienti musí zůstávat na pokoji

„V těchto dnech jsme museli omezit volnočasové aktivity mimo pokoje pacientů a také společenské akce. Aktivizační pracovníci dochází přímo na pokoje za pacienty, kde s nimi nacvičují zvládání běžných denních aktivit, komunikují, hrají společenské hry, případně čtou knihy,“ dodala Zítová. Podle ní je péče nastavená tak, aby byla důsledně dodržována všechna protiepidemická opatření, ale zůstala možnost vyplnit čas pacientům.

Mělnická nemocnice patří do skupiny Vamed Mediterra, která provozuje v České republice devět zdravotnických zařízení a také střední zdravotnickou školu na Mělnicku.

KAM DÁL: Virolog Hubáček: Jen na nový koronavirus se zřejmě neumírá, u chřipky je destrukce tkáně virem mnohem větší.